Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kratko priopćenje

Turski predsjednik Erdogan poslao parlamentu na ratifkaciju članstvo Švedske u NATO-u

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: Afp
Članstvo Švedske moraju podržati svi NATO saveznici, njih 31, a Turska i Mađarska tek ga trebaju ratificirati.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan podnio je u ponedjeljak parlamentu na ratifikaciju prijedlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, priopćili su iz njegova ureda.

Erdogan je odgađao ratifikaciju članstva Švedske, optužujući Stockholm da je previše blag prema kurdskim militantima i drugim skupinama koje smatra sigurnosnom prijetnjom. Tursku je također razljutio niz prosvjeda paljenja Kur‘ana u Švedskoj.

Članstvo Švedske moraju podržati svi NATO saveznici, njih 31, a Turska i Mađarska tek ga trebaju ratificirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignuta optužnica Carinice pokušale uzeti mito: "Rekle su mu da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako"

U kratkom priopćenju predsjedničke uprave za komunikacije navodi se da je Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u, koji je potom dostavljen Velikoj narodnoj skupštini Turske, prenosi AP.

Švedska je pozdravila taj potez.

 

"Drago mi je čuti da je turski predsjednik Erdoğan sada predao dokumente o ratifikaciji turskom parlamentu", napisao je švedski premijer Ulf Kristersson na platformi X. "Sada ostaje na parlamentu da se pozabavi tim pitanjem. Radujemo se što ćemo postati članica NATO-a."

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene