445181
445181
445181
445181
445181

Turska priznaje moguće 'pogreške' u čistkama nakon državnog udara

  • , 01.08.2016., 15:04
  • Autor:
  • komentara

Turski čelnici su u ponedjeljak po prvi put priznali da su se u čistkama pokrenutim nakon propalog državnog udara, koje su u inozemstvu naišle na kritiku zbog svojih golemih razmjera, mogle dogoditi "pogreške", a zamjenik premijera Numan Kurtulmus istaknuo je da će moguće pogreške ispraviti.

 
 
 
 
Turska (Foto: AFP)
Turska (Foto: AFP)

Turski čelnici su u ponedjeljak po prvi put priznali da su se u čistkama pokrenutim nakon propalog državnog udara, koje su u inozemstvu naišle na kritiku zbog svojih golemih razmjera, mogle dogoditi "pogreške". "Ako ima pogrešaka, ispravit ćemo ih", istaknuo je zamjenik premijera Numan Kurtulmus, što je novi ton u Turskoj, gdje je progon pristaša imama Fethullaha Guelena - pod optužbom za organiziranje puča - potaknuo radikalnu čistku u vojsci, pravosuđu, školstvu i medijima.

"Građani koji nisu povezani s njima (Guelenovim simpatizerima) mogu biti mirni" jer "im se neće dogoditi ništa loše", dodao je premijer na tiskovnoj konferenciji.

No oni koji su povezani s imamom koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama "moraju se bojati. Oni će platiti cijenu", upozorio je Kurtulmus govoreći o Guelenovim pristašama čije izručenje Ankara traži od Washingtona.

I premijer Binali Yildirim je nešto ranije spomenuo mogućnost zloporaba u tom 'lovu na vještice' kojega su žrtve bile tisuće ljudi. "Trenutačno temeljito preispitujemo sve slučajeve otpuštanja" osoblja, rekao je premijer, a prenijela je provladina agencija Andolija.

"Sigurno je bilo i nepravednog postupanja", priznao je pomirljivim tonom, nepoznatim u Turskoj otkako je puč na nekoliko sati uzdrmao vlast predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Ne kažemo da (pogrešaka) nema", rekao je predsjednik vlade. "One koji su krivi razlikovat ćemo od onih koji to nisu".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je u četvrtak kritizirao čistke koje "prelaze svaku mjeru", ocijenivši da "ne može šutjeti" na uhićenje tolikog broja ljudi.

Odgovarajući na kritiku zapadnih zemalja, predsjednik Erdogan im je kratko poručio neka "gledaju svoja posla". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se