Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez provođenja značajnih ekonomskih reformi, europska valuta - euro, mogla bi nestati unutar narednih 10 godina, smatra Emmanuel Marcon, bivši francuski ministar ekonomije i trenutni kandidat za predsjednika Francuske.


Ako ponajprije Francuska i Njemačka ne provedu potrebne ekonomske reforme unutar Europske unije, euru kao valuti loše se piše, a Emmanuel Marcon, bivši francuski ministar. "Istina je zapravo u tome što svi zajedno moramo prepoznati činjenicu da je euro nepotpun i da ne može preživjeti bez velikih reformi", rekao je Marcon tijekom govora na Sveučilištu Humboldt u Berlinu, a prenosi agencija Reuters.

Vezani članci Slika nije dostupna GRCI SU REKLI 'NE' Tisuće slave na ulicama, Nijemci bijesni, a oporbeni čelnik dao ostavku Slika nije dostupna 'PRIPREMAMO SE ZA NAJGORE' Je li ovo doista početak kraja?

Euro nije uspio omogućiti Europi "punu međunarodnu suverenost nasuprot dolara te prirodnu usklađenost među članicama unije", istaknuo je Marcon. Ključ za rješavanje tog problema Marcon vidi u reformama koje moraju provesti Francuska i Njemačka.

Francuska, kaže on, mora napraviti reformu tržišta rada i obrazovnog sustava kako bi oporavila svoj ekonomski rast. Što se Njemačke tiče, Marcon smatra da Njemačka vuče direktnu korist od propadanja eura za sebe, nauštrb slabijih država članica Unije. Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel bila je čvrsto i konzistentno protiv pružanja pomoći zemljama članicama koje su zapale u krizu.

Marcon je spomenuo i manjak povjerenja između dva ključna igrača unutar EU, Francuske i Njemačke. On smatra da je to i razlog sputavanja reformi unutar eurozone te podizanja solidarnosti među njezinih 19 članica. Marcon smatra da bi stvaranje proračuna za eurozonu moglo biti spas za posrnuli euro, a tim bi se proračunom mogle financirati investicije usmjerene na rast diljem eurozone te pomagati članicama sa slabijim ekonomijiama.

"Mogao bih vam reći da je Europi istekao rok, bilo bi to lakše. Treba nam politička volja da krenemo naprijed. Postoji francuska odgovornost za popravak nastale situacije. Ja ću preuzeti vlastitu odgovornost. Francuska svoju. I ja doista vjerujem Njemačkoj", rekao je Marcon.