Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki premijer Aleksis Tsipras poslao je pismo kreditorima u kojem kaže da je spreman na kompromis. No, njegovo pismo nije impresioniralo njemačkog ministra financija Wolfganga Scheublea, koji je odmah reagirao i istaknuo da pismu nedostaje "jasnoće".


Oko napete situacije u Grčkoj i najnovijih događanja vezanih za grčki status u eurozoni, kao i reakciju na Tsiprasovo pismo kreditorima, porazgovarali smo s domaćom ekonomskom stručnjakinjom, Vedranom Pribičević sa ZŠEM-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Euforija se u Grčkoj istopila pred sve izglednijom štednjom Slika nije dostupna Varoufakisovo mjesto preuzima 'mozak' ekonomske politike Sirize

Pribičević, baš kao i Scheuble, u Tsiprasovom pismu ne vidi grčke ustupke, čak štoviše, smatra da grčki premijer i dalje samo traži ustupke.

"On u pismu i dalje traži ustupke, a zapravo ne nudi ništa. Mislim da Tsipras ne shvaća inferiornost svoje pregovaračke pozicije s EU. Da to shvaća, on bi uvjete bio prihvatio i do svega ovoga ne bi niti došlo", ističe Pribičević.

NEOČEKIVANI PREOKRET Grčka spremna prihvatiti uvjete kreditora

"On nije bezuvjetno prihvatio uvjete kreditora. Mislim da samo pokušava dobiti na vremenu i moguće je da će se referendum i održati u nedjelju. Sve bi se to Tsiprasu moglo obiti o glavu u konačnici, a koliko će to štetiti grčkom gospodarstvu, to je tek pitanje. Naime, to bi moglo biti pet dana bez banaka", kaže ekonomska stručnjakinja.

Iako je situacija oko Grčke i njezinog statusa u eurozoni dramatična, svjetska financijska tržišta to ne pokazuju. EU je zauzela čvrst stav u utorak, odbivši paket pomoći Grčkoj, a cijena eura u srijedu nije pala, već je čak i narasla.

"Financijska tržišta, s druge strane, nisu reagirala, jer cijena eura raste, što znači da se Grčka precijenila", zaključila je Pribičević.

Očekuje se Tsiprasovo obraćanje grčkoj javnosti, ali i nove reakcije euroskupine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook