Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojita ali korisna?

E. coli će se kroz pet godina koristiti kao biogorivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zloglasna bakterija Escherichia coli, koja je uzrokovala paniku u Europi i SAD-u i prouzročila desetke smrtnih slučajeva zbog trovanja hranom, kroz pet godina mogla bi biti pretvorena u komercijalno dostupno biogorivo, tvrdi američki znanstvenik.

Nekoliko američkih kompanija radi na tehnologiji pretvaranja zloglasne bakterije u komercijalno iskoristiv proizvod, odnosno biogorivo. Dosad su u laboratorijskim uvjetima uspjeli proizvesti biogorivo iz EHEC-a, no ne u dovoljnim količinama da bi se to moglo primijeniti i u komercijalne svrhe, istaknuo je znanstvenik Jay Keasling, a prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epidemija traje i dalje Njemačka: Umrlo 36 ljudi od EHEC-a, trgovine bez povrća Slika nije dostupna Bolnice pretrpane pacijentima EHEC: Bakterija uzela i 35. žrtvu, otkrivena i u kupusu

Keasling, koji je izvršni direktor američkog Instituta za bioenergiju, vodeći je istraživač tehnika proizvodnje biogoriva od raznoraznih supstanci, od ječma pa sve do E. coli. Očekuje znatno poboljšanje u proizvodnji biogoriva pomoću te smrtonosne bakterije.

Zanimljivo je da već postoji i tehnologija proizvodnje komercijalne plastike pomoću E. coli, a ta se plastika može naći na policama dućana, pa čak i u tepisima. iako ne postoji ništa opasno u plastici dobivenoj od E.coli, tvrtke će rijetko spomenuti neobičan proces nastanka te plastike.

Ipak, još će dugo vremena proteći dok biogorivo uistinu ne počne ozbiljno konkurirati standardnom gorivu, a Keasling ističe da za to treba proći najmanje 20 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene