Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zloglasna bakterija Escherichia coli, koja je uzrokovala paniku u Europi i SAD-u i prouzročila desetke smrtnih slučajeva zbog trovanja hranom, kroz pet godina mogla bi biti pretvorena u komercijalno dostupno biogorivo, tvrdi američki znanstvenik.


Nekoliko američkih kompanija radi na tehnologiji pretvaranja zloglasne bakterije u komercijalno iskoristiv proizvod, odnosno biogorivo. Dosad su u laboratorijskim uvjetima uspjeli proizvesti biogorivo iz EHEC-a, no ne u dovoljnim količinama da bi se to moglo primijeniti i u komercijalne svrhe, istaknuo je znanstvenik Jay Keasling, a prenosi agencija Reuters.

Vezani članci Slika nije dostupna Njemačka: Umrlo 36 ljudi od EHEC-a, trgovine bez povrća Slika nije dostupna EHEC: Bakterija uzela i 35. žrtvu, otkrivena i u kupusu

Keasling, koji je izvršni direktor američkog Instituta za bioenergiju, vodeći je istraživač tehnika proizvodnje biogoriva od raznoraznih supstanci, od ječma pa sve do E. coli. Očekuje znatno poboljšanje u proizvodnji biogoriva pomoću te smrtonosne bakterije.

Zanimljivo je da već postoji i tehnologija proizvodnje komercijalne plastike pomoću E. coli, a ta se plastika može naći na policama dućana, pa čak i u tepisima. iako ne postoji ništa opasno u plastici dobivenoj od E.coli, tvrtke će rijetko spomenuti neobičan proces nastanka te plastike.

Ipak, još će dugo vremena proteći dok biogorivo uistinu ne počne ozbiljno konkurirati standardnom gorivu, a Keasling ističe da za to treba proći najmanje 20 godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju