Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Majka dvije britanske tinejdžerice za koje se vjeruje da su otputovale u Siriju kako bi se udale za džihadiste ISIS-a, oteta je u pokušaju da ih spasi.


Zahra i Salma Halane, obje u dobi od 16 godina iz Manchestera otišle su od kuće još u lipnju, a njihovi otac i majka zaputili su se u regiju, kako bi ih vratili kući. Otac Ibrahim (52) i majka Khadra Jama (45) su rodom iz Somalije.

Vezani članci Slika nije dostupna IS osvaja: Kurdi bježe od pokolja! Slika nije dostupna Pojačali se zračni napadi na IS u Iraku: Stigle nove snage

Iako su džihadisti oteli majku, ona je kasnije puštena da se vrati u Veliku Britaniju, nakon što je njezina kći inzistirala na tome da ju je Alah izabrao da dođe u Siriju, nju i njezinu sestru, prenosi Daily Mail.

Džihadisti žele koristiti ebolu kao oružje te ubijati civile otrovnim iglama

Njihovi roditelji pokušali su ih spasiti u srpnju, a Kadra je puštena iz zatočeništva u rujnu.

Roditelji su uz pomoć djelatnika muslimaske dobrotvorne ustanove u Danskoj prvo otišli u Tursku, odakle je on uspostavio kontakte s lokalnim sirijskim džihadistima za koje su vjerovali da se kod njih nalaze njihove kćeri.

Po prvu kćer neimenovani je djelatnik otišao sam, no nakon što je razgovarao s njom, ona mu je rekla da se ne namjerava vraćati kući te da ju je Alah posebno izabrao da dođe u Siriju.

Problemi su nastali kad je do druge kćeri, koja se nalazi u gradu Manbiju s njim otišla i majka. Džihadisti su ih obje zarobili, optuživši ih da su britanski i danski špijuni.

Britanske vlasti vjeruju da su tinejdžerice radikalizirane putem interneta. Obje su putem Twittera objavile da podržavaju egzekucije sirijskih vojnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook