Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek ponovo je postao metom kritika medija bliskih vladi premijera Janeza Janše, a razlog su skorašnji lokalni izbori, ali i njegovo navodno "soliranje" u vanjskoj politici prema Hrvatskoj.


Vodeći slovenski dnevni list "Delo" u ponedjeljak je objavio komentar u kome kritizira navode Drnovšeka nakon njegova drugog ovogodišnjeg neformalnog susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem (na Brijunima) na kojemu su se opet dvojica predsjednika zauzela za pokušaj dogovora o granici.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni Slika nije dostupna Slovenija: Hrvatski pravilnik neće utjecati na arbitražu

"Delo" se u komentaru pita je li Drnovšekova najava nakon tog susreta da će zajedno s Mesićem uskoro predstaviti "rješenje za Piranski zaljev" uopće "ozbiljna" ili je riječ samo o nepotrebnom taktiziranju.

Drnovšekova najava budi razumljivu radoznalost jer je upravo on prije pet godina s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom postigao "do sada jedino mogući dogovor o granici", piše list u komentaru i dodaje da je pri tome pokazao veliku političku mudrost.

Čemu onda, dodaje list, taktiziranje sadašnjeg slovenskog
predsjednika i je li uopće riječ o ozbiljnoj ideji ili taktiziranju.

Ako je riječ o prihvatljivoj ideji o Piranskom zaljevu, onda bi ga
Drnovšek i Mesić "trebali odmah predstaviti javnosti i tako dati
prilog rješenju problema", navodi "Delo".