Donald Trump
Donald Trump Foto: BRANDON BELL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump pred tisućama je pristaša u subotu u Teksasu rekao da se protiv njega provode jedna za drugom lažne istrage i da ga se progoni staljinističkim metodama.


"Od početka su to lov na vještice i lažne istrage jedna za drugom, nešto ravno iz užasa staljinističke Rusije", rekao je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Trumpa trenutačno istražuju tužitelji s Manhattana zbog mogućeg kršenja zakona o financiranju izbornih kampanja jer je uoči predsjedničkih izbora 2016. platio porno glumici 130.000 dolara da ne govori o vezi s njim.

Posebni istražitelj Ministarstva pravosđa istražuje pak navode da je sakrio gomilu tajnih dokumenata s namjerom da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020.

Prkosni i huškački raspoloženi Trump održao je u subotu prvi skup kampanje za predsjedničke izbore 2024. u teksaškom gradu Wacu, inače poznatom po krvavom otporu saveznoj vladi.

Donald Trump Trump pokušao spriječiti svjedočenje bivših suradnika, ali sudac je bio drugačijeg mišljenja

Trump se u posljednje vrijeme, uključujući na skupu u Teksasu, koristi retorikom koja podsjeća na onu kojom je potaknuo masu svojih pristaša da napadnu Kapitol i pokušaju spriječiti prijenos vlasti na izbornog pobjednika Joea Bidena.

U subotu je kazao da ih njihovi neprijatelji očajnički pokušavaju spriječiti i da čine sve da slome njihov duh i volju.

"Ali nisu uspjeli, samo su nas ojačali. 2024. konačna je bitka i bit će velika. Ako me vratite u Bijelu kuću, njihova će vladavina Amerikom biti gotova i bit ćemo opet slobodna nacija".

Viktor Orban Orban sprema novo osvajanje, ima plan od 12 točaka: ''2024. će biti odlučujuća godina''

Odluka da skup održi u Wacu, gdje se prije 30 godina dogodio krvavi napad na sektu koja se protivila saveznoj vlasti, podigla je mnoge obrve.

U proljeće 1993. svijet je 51 dan napeto pratio opsadu FBI-a na farmi u kojoj su se bili ukopali naoružani sljedbenici vođe Davida Koresha. U požaru na farmi poginulo je 76 pripadnika sekte, među kojima 20 djece. Poginula su i četiri policajca.

Trumpova kampanja tvrdi da lokacija i vrijeme skupa nemaju veze s godišnjicom opsade u Wacu. Kažu da je taj grad izabran jer se nalazi u blizini četiri velike teksaške metropolitanske zone, Dallasa, Houstona, Austina i San Antonija i ima infrastrukturu potrebnu za primitak tisuća ljudi.

Satima prije nego što je Trump stigao na skup stotine njegovih pristaša počele su pristizati i na štandovima kupovati Trumpove zastavice, naljepnice za odbojnike i akcijske figurice.

"On je nevin čovjek, progonjen", rekao je Alan Kregel (56), koji je sa suprugom doputovao iz Dallasa da ga prvi put uživo vidi.

Isto misli i Trump. "Ja sam najneviniji čovjek u povijesti Amerike", ustvrdio je. "Imam loš publicitet, ali podrška mi ide do neba."

Donald Trump Tužitelj se obrušio na republikance: "Donald Trump je stvorio lažno očekivanje da će biti uhićen"

U borbi za republikansku nominaciju mogao bi, međutim, imati teškog protivnika u floridskom guverneru Ronu DeSantisu, novom prvaku krajnje desnice.

De Santis (44) službeno još nije objavio da će se kandidirati, ali nema sumnje da će biti jedan od Trumpovih najvećih rivala u Republikanskoj stranci.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju