Donald Trump pred Bijelom kućom održao govor kojim je prihvatio republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a
Donald Trump pred Bijelom kućom održao govor kojim je prihvatio republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump nominiran je za Nobelovu nagradu za mir za sklapanje dogovora između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Donalda Trumpa nominirao je norveški desničarski član parlamenta Christian Tybring-Gjedd, piše Mirror.

Vezani članci Donald Trump Američki Senat odobrio svjedoke na suđenju Trumpu, poznati i neki novi detalji Bruce Castor Opoziv Trumpa bliži se kraju, njegov branitelj proziva zbog politiziranja: "Njihov je cilj eliminirati političkog protivnika"

Norveški političar u pismu nominacije istaknuo je kako je Trump ispunio sva tri kriterija za nominaciju jer je vodio pregovore, smanjio broj američkih trupa na Srednjem istoku te promovira mirovne kongrese.

Potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Trump organizira 15. rujna u Bijeloj kući svečano potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je u utorak američki dužnosnik.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjerojatno će biti na svečanosti, dodao je isti izvor.

Emirati će postati tek treća arapska zemlja koja će uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom, nakon mirovnih sporazuma zaključenih s Egiptom (1979. ) i Jordanom (1994.)

Uspostava diplomatskih odnosa između Izraela i bogatih zaljevskih monarhija, saveznika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, jedan je od ključnih ciljeva Trumpove regionalne strategije kako bi obuzdao Iran, zajedničkog američkog i izraelskog neprijatelja.

Nakon objave sporazuma, Palestinci su optužili Abu Dhabi za izdaju i kršenje arapskog konsenzusa kojem je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba preduvjet za normalizaciju s Izraelom.

U zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s UAE-om, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je obustaviti kontroverzne planove za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale, zemlje koju Palestinci traže za buduću vlastitu državu.

Nedavno je izraelsko-američko izaslanstvo, koje je vodio Jared Kushner, Trumpov zet i savjetnik, stiglo u Abu Dhabi prvim izravnim komercijalnim letom između Izraela i Emirata.

UAE je ranije ukinuo zakon iz 1972. kojim se bojkotirao Izrael, a početkom rujna mjeseca dvije su zemlje otvorile izravne telefonske linije.