Američki predsjednik Donald Trump održao je govor pred Općom skupštinom UN-a, pri čemu se osvrnuo na nekoliko globalnih prijetnji istaknuvši Sjevernu Koreju i Iran.


Donald Trump svoj je govor u UN-u započeo osvrtom na terorizma kao glavnu globalnu prijetnju. ''Teroristi i ekstremisti su ujedinili snage i proširili se u svaki kutak našeg planeta'', rekao je te dodao da je trenutačno doba obećanja i velike opasnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Sankcije UN-a ne djeluju na Sjevernu Koreju: "Ovo će samo ubrzati naš tempo" Slika nije dostupna Trump ima novi nadimak za Kim Jong Una, mogao bi mu se svidjeti

Vrijeme je, kaže, da raskrinka države koje podupiru terorističke skupine, a islamske militante nazvao je ''luzerima''.

''Očekujemo da sve nacije poštuju interese svojih građana i prava na suverenost drugih naroda. Snažna suverenost omogućuje ljudima da preuzmu kontrolu nad svojom sudbom'', ističe američki predsjednik.

Smatra da su nacionalne države još uvijek najbolje sredstvo za poboljšanje života ljudi.

U svom je govoru ponovio frazu da će uvijek staviti Ameriku na prvo mjesto te naglasio da SAD više nitko neće moći iskorištavati niti ulaziti u jednostrane dogovore s njima.

''Raketni čovjek'' je na samoubilačkoj misiji

Posebno se osvrnuo na Sjevernu Koreju naglašavajući da je nastojanje te azijske države u izradi nuklearnog oružja prijetnja za cijeli svijet.

''Ukoliko SAD budu ugrožene, neće imati izbora nego potpuno uništiti Sjevernu Koreju'', rekao je Trump dodavši da je ''raketni čovjek'' na samoubilačkoj misiji za sebe i svoju državu.

''Vrijeme je da svi narodi rade zajedno na izolaciji Kimova režima dok ne prestane sa svojim nasilnim ponašanjem'', rekao je.

Kritizirao je i iranski režim nazvavši ga ''ubojitim''. Nuklearni dogovor s iranom nazvao je najgorim dogovorom kojeg je UN ikada postigao.