Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osmogodišnja djevojčica iz jezera Vidostern u Švedskoj izvukla je 1500 godina star mač.


Dok je bila na ljetovanju sa svojom obitelji, osmogodišnja djevojčica Saga Vanecek, pronašla je mač iz doba prije Vikinga. Do mača je ''došla'' u švedskom jezeru Vidostern u Jönköpingu.

Vezani članci Potraga za serijskim silovateljem u Srbiji Progovorila djevojčica iz Srbije koju je oteo silovatelj: "Mučio me svaki dan. Govorio mi je da će nas policija oboje ubiti" Jakob Bergant (Foto: Screenshot Nova TV) Osebujni Slovenac otkrio ono što su se svi pitali - kako je prenio divovski mač preko granice

Isprva se mislilo da je mač star oko tisuću godina, ali daljnje detaljnije analize otkrivaju da je još i stariji – oko 1500 godina.

''Ne pronađene mač u jezero baš svaki dan'', komentirao je Mikael Nordstrom iz lokalnog muzeja, piše BBC.

U vrijeme pronalaska mača, zbog suše, razina vode u jezeru bila je iznimno niska, što je vjerojatno razlog zbog kojeg je mač bio uočljiviji.

''Osjetila sam nešto u vodi i podigla to. Imalo je ručku. Otišla sam pokazati tati da sam pronašla nešto nalik maču'', ispričala je Saga. Njezin tata Andy kazao je da je isprva kada je ugledao što Saga drži u ruci, pomislio da se radi o neobičnom štapu ili grani u vodi.

Nakon što je s prijateljem pogledao pobliže, pomislili su da bi se moglo raditi o antiknom maču.

U muzeju kažu da je mač, s obzirom na starost, u veoma dobrom stanju. Zbog pronalaska mača, lokalni muzej proveo je daljnja istraživanja u jezeru te su za sada pronašli i broš iz 3. stoljeća.