Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz predvikinškog doba

Dok se igrala u jezeru, osmogodišnjakinja pronašla 1500 godina star mač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osmogodišnja djevojčica iz jezera Vidostern u Švedskoj izvukla je 1500 godina star mač.

Dok je bila na ljetovanju sa svojom obitelji, osmogodišnja djevojčica Saga Vanecek, pronašla je mač iz doba prije Vikinga. Do mača je ''došla'' u švedskom jezeru Vidostern u Jönköpingu.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Utrka s vremenom Potraga za nestalom djevojčicom Dankom: "Jedan pravac istrage još uvijek nije isključen" Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

Isprva se mislilo da je mač star oko tisuću godina, ali daljnje detaljnije analize otkrivaju da je još i stariji – oko 1500 godina.

''Ne pronađene mač u jezero baš svaki dan'', komentirao je Mikael Nordstrom iz lokalnog muzeja, piše BBC.

U vrijeme pronalaska mača, zbog suše, razina vode u jezeru bila je iznimno niska, što je vjerojatno razlog zbog kojeg je mač bio uočljiviji.

''Osjetila sam nešto u vodi i podigla to. Imalo je ručku. Otišla sam pokazati tati da sam pronašla nešto nalik maču'', ispričala je Saga. Njezin tata Andy kazao je da je isprva kada je ugledao što Saga drži u ruci, pomislio da se radi o neobičnom štapu ili grani u vodi.

Nakon što je s prijateljem pogledao pobliže, pomislili su da bi se moglo raditi o antiknom maču.

U muzeju kažu da je mač, s obzirom na starost, u veoma dobrom stanju. Zbog pronalaska mača, lokalni muzej proveo je daljnja istraživanja u jezeru te su za sada pronašli i broš iz 3. stoljeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene