Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnosni forum

Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic/Cropix
Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik doputova je u Rusiju, gdje se odmah sastao s jednim od najbližih Putinovih suradnika.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je otputovao u Rusiju kako bi tamo iskazao želju za jačanjem odnosa s režimom Vladimira Putina, a u utorak je, tijekom sastanka s čelnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim, to i potvrdio.

Dodik je otputovao u Sankt Peterburg gdje će sudjelovati na međunarodnom sigurnosnom forumu kojega organiziraju ruske vlasti, a tamo je poveo i ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, s čijom je strankom u koaliciji na državnoj razini.

Kako je izvijestio javni servis Republike Srpske (RTRS), Dodik se odmah sastao s Patruševim, koji slovi za jednog od najbližih Putinovih suradnika.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Njih su dvojica razgovarali o suradnji RS i Rusije, a Patrušev je posebice hvalio dobre osobne odnose Dodika i Putina.

"Vaši odlični osobni odnosi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom vode odličnim odnosima RS i Ruske Federacije", kazao je Patrušev na sastanku dodajući kako je svjestan da je RS zbog toga izložena velikim pritiscima.

Dodik mu je pak uzvratio konstatacijom kako ga pritisci neće pokolebati. "Trpimo velike pritiske ali ostajemo predani dobrim odnosima s Rusijom", izjavio je Dodik.

Aktualni predsjednik RS, koji je pod sankcijama SAD i Velike Britanije, u Rusiju je otputovao u trenutku kada je BiH suočena s ozbiljnom političkom krizom. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u ponedjeljak je upozorio kako su odnosi u vladajućoj koaliciji "najgori dosad".

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili!

Krizu je prouzročio Dodikov zahtjev za ukidanje tehničkih izmjena izbornog zakona, koje je u ožujku nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, kao i protivljenje najavljenom usvajanju rezolucije u Ujedinjenim narodima kojom bi se 11. srpnja proglasio danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Čeka se nalaz Mučili ga i pretukli do smrti, i to bez optužnice? Skandal u Srbiji oko mlađeg brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo

Zbog toga je Dodik aktualizirao svoje prijetnje osamostaljenjem RS, a to je učinio i uoči odlaska u Rusiju. "Ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svatko krene svojim putem", izjavio je Dodik u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene