Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planira "ekonomsku uniju"

Dodika baš briga za američke sankcije: "Imam druge prijatelje, Vučića, Putina i Orbana..."

Milorad Dodik i Vladimir Putin
Milorad Dodik i Vladimir Putin Foto: Afp
"Baš me briga za američke sankcije", izjavio je Milorad Dodik u srijedu i nadodao da planira "ekonomsku uniju" s Orbanom i Vučićem.

 

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je u srijedu kako se ponosi time što je pod sankcijama SAD-a, a svoj daljnji politički put planira "uz prijatelje", navodeći kako su to predsjednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin te mađarski premijer Viktor Orban.

Dodik i njegovi najbliži suradnici, među kojima su gotovo svi čelni ljudi u RS kao i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, pod sankcijama su američkog Ministarstva financija, a sada su se suočili s činjenicom da im banke u BiH redom zatvaraju račune i na taj način pokušavaju izbjeći situaciju u kojoj bi i same trpjele posljedice tako što bi bile isključene iz međunarodnog platnog prometa.

Pročitajte i ovo Bjeloruska vojska Pogoršani odnosi sa Zapadom Ruski saveznik zvecka oružjem pored granice s EU: "Pripremamo se za uvođenje izvanrednog stanja"

Dodik i njegovi suradnici sada ne mogu dobivati plaće kao ni kredite ili kreditne kartice, a sa zatvaranjem računa u bankama suočene su i tvrtke koje su SAD označile kao izvor financijske moći za čelnike bosanskih Srba.

Među takvima je i tvrtka "Integral inženjering" iz Laktaša, koju je do smrti prošle godine vodio Dodikov prijatelj Slobodan Stanković. Iako je on umro, sankcije njegovoj tvrtku su ostale, a iz tvrtke je potvrđeno kako su im od 17 računa koje su do sada imali banke zatvorile 15, a uskoro očekuju kako će im blokirati i preostala dva pa ne znaju kako će nastaviti poslovati.

Pročitajte i ovo Dijaliza, ilustracija poliklinika mijenja pravila Sramotna situacija u zagrebačkom zdravstvu: "Teško sam bolestan, a sad mi prijeti i otkaz. Oni kažu da ih se to ne tiče"

Unatoč činjenici da je zbog sankcija postao platežno nesposoban, Dodik je u srijedu pred novinarima izjavio kako ga je "baš briga za američke sankcije" i kako ga to neće odvratiti od politike koju vodi.

"Mi imamo druge prijatelje", kazao je Dodik pa je nastojeći ih pobrojati spomenuo Vučića, Putina i Orbana, a pritom posebice računa na suradnju s Budimpeštom i Beogradom, kojega je nazvao i svojim glavnim gradom.

"Mađarska, Republika Srpska i Srbija udružit će se u neku vrstu ekonomske unije", najavio je Dodik

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi"

Ponovo je zaprijetio kako će RS uskoro donijeti svoj izborni zakon i po njemu provoditi izbore ukoliko ne bude ukinuta odluka o nametanju tehničkih izmjena izbornog zakona što ju je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Mi ćemo donijeti taj zakon i po njemu ćemo provoditi izbore u RS. Baš nas briga ako ih Zapad ne prizna. Priznat ćemo ih mi", kazao je Dodik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene