Opasan izazov širi se među djecom - 4
Opasan izazov širi se među djecom - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Opasan trend na TikToku uzrokovao je ozljede kod djece u Indoneziji.


Više od 20-ero djece ozlijeđeno je u Indoneziji nakon što su sudjelovala u opasnom trendu na TikToku u kojem su jela slatkiš chiki ngebul, poznat kao Zmajev dah. 

Radi se o grickalici u dušiku, koja je izuzetno opasna ako se konzumira prije nego što dušik ispari. Djeca su pretrpjela opekline u želucu. 

Zbog tekućeg dušika grickalica izgleda kao da se dimi, ali ako se konzumira prije nego što dušik ispari, može uzrokovati opekline i perforacije crijeva, a u težim slučajevima može uzrokovati smrt, piše The Guardian.

Nema izvještaja o smrtnim slučajevima, ali indonezijske vlasti javljaju o 25 slučajeva ozljeda kod djece. Dvoje djece završilo je u bolnici. 

Ministarstvo je zatražilo od lokalnih zdravstvenih agencija da nadziru restorane koji koriste tekući dušik i istovremeno ih informiraju o tome kako potrošači mogu sigurno uživati u njemu. Mobilnim prodajnim mjestima s hranom savjetuje se da uopće ne prodaju takve grickalice. Od škola je zatraženo da educiraju djecu o opasnostima.

TikTok ima na desetke videozapisa koji prikazuju tinejdžere koji jedu chiki ngebul, slatkiš u dušiku, nakon čega im iz usta ide dim. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju