Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba novih razmjera

Ilegalna gradnja u Istri zahvatila i zaštićena područja: "Svugdje gdje su atraktivna zemljišta. I to većinom nisu objekti za socijalno zbrinjavanje"

Aktualno Galerija Bespravna gradnja: Ilustracija - 2 Bespravna gradnja: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja: Ilustracija - 1 Bespravna gradnja: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja: Ilustracija - 4 Bespravna gradnja: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja: Ilustracija - 3 Bespravna gradnja: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Bespravna gradnja: Ilustracija - 6 Galerija 1/7 >>
Bahata ilegalna gradnja u Istri zahvatila je i zaštićena područja, a borba protiv nje posljednjih mjeseci dobiva nove razmjere.

Nekada je bila nadstrešnica, a danas je kuća opasana kamenim zidom. Sagrađena na području park-šume Sveti križ, unutar granica zaštićenog krajobraza. Protiv vlasnika je podignuta optužnica zbog protupravne gradnje. 

"To su gradnje koje se događaju unutar zaštićenog priobalja, unutar posebnih dijelova koji su zaštićeni po zakonu o prirodi", rekao je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Gradi se svugdje i, kažu, bez milosti. "Svugdje gdje su atraktivna zemljišta. I to većinom nisu objekti za socijalno zbrinjavanje", kaže Paliaga. I zato traže veće ovlasti u svojim rukama. "Malo je nelogično ako mi donosimo prostorne planove, generalne urbanističke planove - da ne možemo odmah i postupati po nekakvim bespravnim gradnjama", istaknuo je Paliaga.

Pročitajte i ovo Bruna Fistanić, organizatorica prosvjeda protiv bespravne gradnje Festival bespravne gradnje Prekipjelo im zbog devastacije: "Moćnici mogu što žele. Predsjednik kaže da nije kažnjavan? Pa nije jer ga niste kaznili"

Do tada, čine što je u njihovoj moći. "Imamo u prostornom planu upisano da je na poljoprivrednom zemljištu zabranjeno deponiranje kamp-prikolica i mobil-homeova. To mi beskompromisno i provodimo", rekao je voditelj odsjeka gradskih komunalnih redara grada Rovinja Elvis Prenc.

Pročitajte i ovo Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Splitu - 2 APSURDNA SITUACIJA Državni inspektori zbog bespravne gradnje ispitali - Ministarstvo pravosuđa. Građani ogorčeni: "Na malim ljudima se zakon provodi, a na moćnicima ne"

Vodnjan je krenuo od parcele do parcele popisivati sve, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar. U roku od mjesec dana, nadaju se, krenut će s uklanjanjem prvim mobilnih i kamp kućica. Već u ovoj godini pokrenuto je nekoliko desetaka upravnih postupaka protiv bespravnih graditelja.

"Krenuli smo s jedne strane, s granicom prema Balama, tamo se napravilo jedno naselje, pod navodnicima, gdje ima najviše takvih mobil homeova", rekao je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

"U cilju nam je oformiti jedan SOS telefon koji će biti dostupan našim mještanima 0-24, gdje će moći prijaviti bilo kakvu bespravnu gradnju", kazao je načelnik općine Medulin Ivan Kirac.

Više o bespravnoj gradnji u Istri pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene