Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnosti društvenih mreža

Influenceri imaju savjet kako online svijet učiniti korisnim i zabavnim: "Uplašila sam se, nisam htjela reći gdje živim"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Influenceri za sigurniji Internet - 2 Influenceri za sigurniji Internet - 2 Foto: DNEVNIK.hr Influenceri za sigurniji Internet - 3 Influenceri za sigurniji Internet - 3 Foto: DNEVNIK.hr Influenceri za sigurniji Internet - 4 Influenceri za sigurniji Internet - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Influenceri za sigurniji Internet - 5 Galerija 1/6 >>
Bizarni izazovi koji završavaju tragično, nasilje, prevare, dječja pornografija, iskorištavanje, zlostavljanje. To su neke od najgorih opasnosti koje se svakodnevno događaju, a počinju na internetu.

Društvene mreže posebno su osjetljivo područje i teško ih je kontrolirati, no oni koji su zbog njih postali slavni i bogati, takozvani influenceri, reporteru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću otkrili su načine kako ih sigurno koristiti.

"Mislim da nikad ne treba ići s ciljem postati influencer nego jednostavno ako misliš da imaš nešto podijeliti s ljudima. Bitno je birati koje informacije ćeš dati o sebi, ne dati previše. Treba zadržati privatnost", smatra influencerica Stela Rade.

Ta privatnost je sigurno - adresa stanovanja. "Negdje u svojim počecima sam podijelila na story pogled kroz moj balkon. Fotkala sam ga. Javila mi se jedna muška osoba koja je rekla da zna taj dio grada i gdje ja to živim. Uplašila sam se, nisam htjela reći gdje živim", prisjetila se influencerica Duška Stepanov.

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj su popularni izazovi zbog kojih su djeca završavala u bolnicama, a zamalo je izbjegnuta tragedija kada je izazov bio sjediti na stolici, ali na mračnoj prometnoj cesti. Roditelji su u brizi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Moguća i neplodnost Zbog opasnog izazova dječaci iz Slavonije završavaju s ozljedama testisa: "Ako se dogodi, hitno dođite u bolnicu"

"Mislim da dijete treba samo steći određene razine poznavanja rada na internetu i na taj način samo shvatiti što je dobro, a što nije dobro", smatra Ante Andabaka. Dijana Stojanović priznaje da ima roditeljske zaštite i da na taj način provjerava što dijete radi i koje igrice instalira.

Iako žive od interneta, influenceri imaju i savjet kako bi online okruženje ostalo korisno, poučno, zabavno. "Taj mobitel ili tablet ne mora biti 24 sata uz dijete, ja mislim da je to najbitnije i da je to ključ svega", smatra influencer Miro Čabraja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važno upozorenje Dječak izvodio opasni TikTok izazov pa tragično stradao! Potresena majka: "Online izazovi nisu vrijedni dječjih života"

"Treba dobro promisliti i što se sve objavljuje jer nije svaka situacija prikladna za snimanje jer čak i nekoliko godina poslije možete požaliti što ste to objavili. No Internet je oko toga - nemilosrdan. Jer što se jednom na njemu objavi, zauvijek ostaje tamo", zaključio je reporter Kovačić.

Više o TikToku pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene