Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gatesu počasna diploma Harvarda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suosnivač Microsofta Bill Gates konačno je dobio diplomu s Harvarda, i to više od 30 godina nakon što je odustao od studija na tom prestižnom sveučilištu kako bi ušao u softverski biznis i postao najbogatiji čovjek na svijetu.

"Odajemo priznanje naslavnijem polazniku Harvarda generacije 1977. koji nikada nije diplomirao", rekao je dekan Sveučilišta u Harvardu Steven Hyman dodjeljujući Gatesu počasnu diplomu iz pravnih znanosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Događaj bez presedana Josipović leti na ispraćaj Nelsonu Mandeli koji će se održati na stadionu Slika nije dostupna Iz prve ruke! Doznajte kako izgleda paralelan studij na dva fakulteta...i isplati li se

U svom "diplomskom" obraćanju, Gates je odgovorio kako je on postigao "najviše od svih koji nisu uspjeli".

No, otkrio je i kako se iskreno kaje što je napustio fakultet bez da je uistinu bio svjestan "strašne nepravičnosti na svijetu - grozne nejednakosti u zdravstvenoj skrbi, bogatstvu i mogućnostima, koja je milijune ljudi osudila na život u očaju".

Gates, danas 51-godišnjak, vodi najveću humanitarnu zakladu na svijetu, "Fondaciju Billa i Melinde Gates", koja raspolaže imovinom vrijednom oko 60 milijardi dolara.

Ovogodišnje diplomante na Harvardu pozvao je da iskoriste svoj talent, privilegirani status i mogućnosti koje im se pružaju, kako bi pomogli u borbi protiv siromaštva širom svijeta.

"Kada uzmete u obzir što je nama ovdje dano - u talentu,
privilegijama i mogućnostima - gotovo da ne postoji granica onome što svijet ima pravo očekivati od nas", rekao je Gates.

"Želim potaknuti svakog od diplomanata ovdje da odabere neko pitanje - neki kompleksi problem, duboku nejednakost, i da postane specijalist za to pitanje. Nadam se da sebe nećete prosuđivati samo kroz svoja profesionalna dostignuća, već i po tome kako ste se odredili prema najdubljim nejednakostima na svijetu ili kako ste se odnosili prema ljudima od kojih vas dijeli cijeli svijet i koji s vama nemaju ništa zajedničko, osim svoje ljudskosti", kazao je Gates.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene