Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suosnivač Microsofta Bill Gates konačno je dobio diplomu s Harvarda, i to više od 30 godina nakon što je odustao od studija na tom prestižnom sveučilištu kako bi ušao u softverski biznis i postao najbogatiji čovjek na svijetu.


"Odajemo priznanje naslavnijem polazniku Harvarda generacije 1977. koji nikada nije diplomirao", rekao je dekan Sveučilišta u Harvardu Steven Hyman dodjeljujući Gatesu počasnu diplomu iz pravnih znanosti.

Vezani članci Ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić Policijska racija u sjedištu OSA-e: Šef obavještajne službe u BiH radio s diplomom fantomskog sveučilišta? Slika nije dostupna Josipović leti na ispraćaj Nelsonu Mandeli koji će se održati na stadionu

U svom "diplomskom" obraćanju, Gates je odgovorio kako je on postigao "najviše od svih koji nisu uspjeli".

No, otkrio je i kako se iskreno kaje što je napustio fakultet bez da je uistinu bio svjestan "strašne nepravičnosti na svijetu - grozne nejednakosti u zdravstvenoj skrbi, bogatstvu i mogućnostima, koja je milijune ljudi osudila na život u očaju".

Gates, danas 51-godišnjak, vodi najveću humanitarnu zakladu na svijetu, "Fondaciju Billa i Melinde Gates", koja raspolaže imovinom vrijednom oko 60 milijardi dolara.

Ovogodišnje diplomante na Harvardu pozvao je da iskoriste svoj talent, privilegirani status i mogućnosti koje im se pružaju, kako bi pomogli u borbi protiv siromaštva širom svijeta.

"Kada uzmete u obzir što je nama ovdje dano - u talentu,
privilegijama i mogućnostima - gotovo da ne postoji granica onome što svijet ima pravo očekivati od nas", rekao je Gates.

"Želim potaknuti svakog od diplomanata ovdje da odabere neko pitanje - neki kompleksi problem, duboku nejednakost, i da postane specijalist za to pitanje. Nadam se da sebe nećete prosuđivati samo kroz svoja profesionalna dostignuća, već i po tome kako ste se odredili prema najdubljim nejednakostima na svijetu ili kako ste se odnosili prema ljudima od kojih vas dijeli cijeli svijet i koji s vama nemaju ništa zajedničko, osim svoje ljudskosti", kazao je Gates.