Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik David Buckel slavu je stekao tijekom sudskog suđenja za ubojstvo transrodnog muškarca portretiranog u filmu iz 1990-ih''Boys Don't Cry''.


David Buckel, odvjetnik koji je zagovarao prava homoseksualaca i zalagao se za čisti okoliš zapalio se u subotu u New Yorku, koristeći fosilno gorivo u prosvjedu protiv uništavanja prirode.

Vezani članci Dragoslav Ognjatović, arhivska fotografija poznatog srpskog odvjetnika iz 2006. godine (Foto: AFP) Beograd: Pred očima sina ubijen poznati odvjetnik koji je branio šefa zemunskog klana, policija traži ubojicu Trump i Pruitt (Foto: AFP) Kontroverzni ministar okoliša podnio ostavku, Trump pozdravio "izvanredan rad"

Izgorjelo tijelo pronašli su prolaznici u parku Prospect u Brooklynu. Proglašen je mrtvim u subotu u 6.30 sati po lokalnom vremenu.

''Većina ljudi na planeti sada udiše zrak sačinjen od nezdravih fosilnih goriva i zbog toga mnogi od njih rano umiru. Moja rana smrt izazvana fosilnim gorivom odražava ono što sami sebi radimo'', napisao je u pismu koje je stiglo u New York Times, prenosi Guardian.

Buckel je ostavio oproštajno pismo u trgovačkim kolicima u blizini svog tjijela. U pismu je pisalo da se nada da je njegova smrt časna i da bi mogla spasiti druge. ''Upravo sam se ubio plamenom kao znak protestnog samoubojstva'', prenio je Daily News pismo.

Buckel je bio vodeći odvjetnik u slučaju Brandona Teena, transrodnog muškarca koji je ubijen u Nebraski. Za ulogu u kojoj je opisan njegov život u filmu ''Boys Don't Cry'', glumica Hilary Swank dobila je Oscara. Buckel je vodio i sudske slučajeve istospolnih brakova u saveznim državama New Jersey i Iowi.

''Bio je veoma pametan i metodičan odvjetnik. Znao je zanat i imao je strategiju kako doći do pobjede'', rekla je njegova kolegica Susan Sommer