Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Bitka'' oko imena

Napeto uoči referenduma: "Zemlja i nebo će se spojiti, no Makedoniju nitko ne može izbrisati"

Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr)
Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Žestoka politička borba vodi se i u Makedoniji. U nedjelju se održava referendum na kojem građani odlučuju hoće li promijeniti ime zemlje. U Skoplju je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir.

''Stanje u Makedoniji je napeto, s obzirom da je ovdje riječ o vrlo važnom pitanju, pitanju budućeg imena te države. Makedonski i grčki premijer su proteklog ljeta konačno postigli jedno kompromisno rješenje, odnosno sporazum prema kojem bi se Makedonija ubuduće trebala zvati Sjeverna Makedonija. Naravno, ako to prođe na referendumu, odnosno ako građani tako odluče te nakon njihove odluke to prihvati i parlament.

Pročitajte i ovo Zoran Zaev (Foto: AFP) Zaev neće odustati Propao referendum u Makedoniji, ali 90 posto glasača reklo je DA promjeni imena zemlje Katarina Alvir prati referendum u Makedonij (Foto: Dnevnik.hr) Upitna pravovaljanost referenduma Reporterka Dnevnika Nove TV iz Skoplja o referendumu u Makedoniji: "Premijeru najveću glavobolju zadaje izlaznost''

Hrvatska inače priznaje i poznaje Makedoniju kao Republiku Makedoniju, što je njezino ustavno ime, međutim, Grčka joj spori to ime već punih 27 godina. Cijelo to vrijeme se zbog toga Makedonija u međunarodnim organizacijama vodi kao Bivša jugoslovenska Republika Makedonija.

Postignuti sporazum, međutim, ne odobravaju svi građani, ni u Grčkoj, ni u Makedoniji. U samoj Makedoniji, dan uoči referenduma građani su vrlo podijeljeni'', izvijestila je iz Skopja Karatina Alvir.

"Izaći ću. Očekujem da referendum bude uspješan", rekao je jedan građanin Skoplja.

"Zemlja i nebo će se spojiti, no Makedoniju nitko ne može izbrisati", kaže drugi građanin Skoplja.

''Da se nisu poklopili interesi velikih sila, interesi Grka i Makedonaca, do ovog sporazuma sigurno ne bi došlo. Prije svega tu mislimo na interese EU i SAD-a.

Sami Makedonci kažu da njihovom državom nikad nije prodefiliralo toliko euroatlantskih čelnika, koliko se to dogodilo u posljednjih 20 dana.

Bila je u Makedoniji i njemačka kancelarka, njemački ministri, glavni tajnik NATO-a i američki ministar obrane. Iz Moskve pak stiže samo jedna poruka, a ona glasi - ne želimo Makedoniju u NATO savezu'', dodala je Katarina alvir.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene