Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor koji traje 27 godina

Merkel pozvala Makedonce da na referendumu glasaju za promjenu imena države

Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Angela Merkel (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu Makedonce da na referendumu glasaju za novi naziv svoje države o čemu je u lipnju postignut dogovor s Grčkom.

Makedonci će 30. rujna na referendumu glasati o tomu hoće li se Makedonija preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Pročitajte i ovo Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras (Foto:AFP) Propao referendum Lideri i dalje za dogovor o promjeni imena Makedonije Slika nije dostupna Nova kriza MERKEL PORUČILA GRCIMA DA IH BRZO ZBRINU 13.000 migranata blokirano na grčko-makedonskoj granici

Svrha dogovora je okončati razmirice između Atene i Skoplja u pogledu imena Makedonije koje traju već 27 godina. Pozitivan ishod dogovora mogao bi deblokirati put te zemlje prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Glasanje je "povijesna prigoda", rekla je Merkel na konferenciji za novinare održanoj s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, koji se oko novog imena Makedonije s Grčkom dogovorio u lipnju.

"Naravno, ne miješam se u odluku vaših građanki i građana, no mogu iz iskustva kazati da se ovakva povijesna odluka ne događa svakodnevno..., ovakvo se nešto događa jedanput u generaciji", rekla je Merkel.

Istaknulaje kako referendum definitivno utire put prema članstvu Makedonije u euroatlantskoj obitelji zemalja.

Iste poruke makedoncima uputili su ranije ovoga mjeseca glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Izmjena, koja će, ako se usvoji biti utkana u makedonski ustav, uvjet je što ga je postavila službena Atena za ukidanje blokade na članstvo Skoplja u NATO-u i na pristupne pregovore za ulazak u EU.

Nacionalisti u obje zemlje protive se dogovoru.

Istraživanje javnog mišljenja provedeno u Makedoniji početkom rujna pokazalo je da će više od 40 posto građana glasati za sporazum, ali njih 42,2 posto nije dalo odgovor.

Na referendum bi trebalo izaći 57,8 posto ispitanika, a 28,8 misli ostati kod kuće, pokazala je anketa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene