Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je stopa smrtnosti od kuge zahvaljujući antibioticima niska, u SAD iz još nepoznatog razloga raste.


Ubila je milijune ljudi i uništila civilizacije. A sada je kuga opet podigla svoju ružnu glavu - ovaj put u SAD-u. Nedavno je zaraženo 12 ljudi, od čega ih je četvero umrlo, piše News.com.au. 

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Češkoj 02 Ova je europska zemlja jučer prijavila šokantnih 15 tisuća novozaraženih. Njihov premijer poručuje: ''Očekuju nas pakleni dani'' Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Znanstvenici: Protivnici cijepljenja predomisle se tek kad im pokažete posljedice, druge činjenice negiraju

Slučajevi su prijavljeni u Arizoni, Kaliforniji, Coloradu, Georgiji Novom Meksiku i Oregonu. SAD godišnje bilježi sedam slučajeva koji se odnose na zloglasnu bakterije poznatu kao Yersinia pestis. Od 1. travnja ove godine bilo ih je 12, a jedna od četiri preminule osobe bio je 16-godišnji mladić.

Događaj je to zbog kojeg je cenatr za kontrolu bolesti na oprezu, ali još nije u potpunosti uznemiren.

A zaraženima nije nimalo ugodno. Suočeni su s povraćanjem, visokom temperaturom i boli u trbuhu. u tu su i grumeni koji rastu ispod pazuha i na preponama. I naravno, postoji mogućost umiranja.

CRNA SMRT UBILA DVOJE Rijedak tip kuge kojeg je teško dijagnosticirati

Prva velika epidemija kuge zabilježena je između 6. i 8. stoljeća. Procjenjuje se da je umrlo 50 milijuna ljudi.  U 14. stoljeću 'crna smrt' ubila je oko polovice europske populacije, odnosno 75 milijuna ljudi. U 19. stoljeću u Kini i Indiji od kuge je umrlo više od 12 milijuna ljudi.

Ukoliko se ne liječi, i do 93 posto oboljelih umire. No, pravodobno liječenje modernim antibioticima može spustiti stopu smrtnosti na oko 16 posto.

Postavlja se pitanje zašto je onda stopa smrtnosti u SAD-u toliko visoka. Odgovor na ovo pitanje još nije poznat, ali u svakom slučaju dobro je znati kako kugu izbjeći. Prije svega izbjegavajte glodavce - nemojte dirati one koji su uginuli. Bakterija boravi u buhama koje su obično povezane s divljim glodavcima diljem svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook