Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Članica Pussy Riot

ŠOKANTNO SVJEDOČANSTVO IZ RUSKOG ZATVORA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ilija Šablinsky, predsjednik Vijeća Human Rights u Rusiji potvrdio je tvrdnje zatvorene članice Pussy Riota o nehumanim uvjetima u zatvoru.

Naime, Nadeža Tolokonjikova tvrdi da su zatvorenici u zatvoru u kojem se ona nalazi podvrgnuti zlostavljanju i nehumanom tretmanu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin propala izgradnja terminala Projekt zamrznut zbog sankcija pa Rusija zamrznula milijune stranih banaka Posljedice napada na rusku vojnu zračnu luku Belbek, u blizini Sevastopolja Rusi na udaru VIDEO Ukrajinci izveli masovne napade na Krim: Uništeni moćni avioni, objavljene satelitske snimke

Nakon što je u javnost dospjelo Nadežino pismo koje je poslala svom suprugu i u kojem navodi brutalne uvjete u zatvoru u regiji Mordovia, u kojem služi kaznu, posjetio ju je Šablinsky te ondje razgovarao s njom i drugim zatvorenicima.

'Imam dovoljno razloga smatrati da procjene koje je Tolokonjikova navela u pismu odgovaraju stvarnosti', rekao je Šablinsky u intervjuu za Reuters.

Nadežda Tolokonjikova prebačena je u bolnicu. 'Danas je primljena u bolnicu', rekao je izvor iz bolnice. Djevojka je prebačena u bolnicu u mjestu Baraševo. Riječ je o bolnici koja djeluje u sklopu radnoga logora i u kojemu se vodi briga o zatvorenicima, no smještena je izvan njega. Suprug Nadežde Tolokonjikove Pjotr Verzilov rekao je kako već nekoliko dana nije uspio stupiti u kontakt s njom. Djevojka je štrajk glađu najavila i počela u ponedjeljak, kazavši kako joj zbog pritužbi na uvjete života u radnome logoru prijete smrću. Zatvorena članica punk banda Pussy Riot, započela je štrajk glađu u ponedjeljak 23. rujna, kako bi prosvjedovala protiv 'ropskog rada', u zatvoru nalik gulagu te je rekla da dobiva prijetnje smrću od starijih službenika koji ondje rade.

>> Svećenik izboden na smrt jer je podržavao Pussy Riot?

U pismu koji je objavio njezin suprug Piotr Verzilov, stoji kako su njezini zatvorski kolege u koloniji prisiljeni raditi i do 17 sati dnevno šivajući policijske uniforme. Navodi i da se noću ne spava više od četiri sata, te da zatvorski službenici koriste starije zatvorenike da bi mlađima nametnuli red.

Kolektivne kazne i slučajevi nasilja protiv zatvorenika u toj kaznenoj koloniji nisu neobični, a uvjeti života ne ispunjavaju ljudska prava niti ruske zakone, napisala je u pismu.

Šablinskom je ispričala kako se zatvorenicima prava krše na razne načine, a među njima je zabrana kupanja.

Vlasti regije Mordovija optužile su Irinu Krunovu, odvjetnicu Tolokonjikove da ucjenjuje i pokušava izvršiti pritisak na kaznenu koloniju kako bi glazbenici dali poseban tretman.

Ali, Šablinski je potvrdio tvrdnje Tolokonjikove. 'To je ostatak gulaga u potpunom smislu riječi. Oni koriste besplatan rad ljudi koji nemaju nikakvih prava. Ona je privukla pažnju na ovaj problem. Mi smo obratili pažnju na to, pisali o tome, razgovarali o tome, sada moramo sastaviti preporuku vijeću za ljudska prava. Ali, nakon toga, taj će problem biti zaboravljen. I što će joj se dogoditi? Volio bih kad bi izvršenje ove kazne završila dobrog zdravlja', kaže Šablinski.

Dodaje da je Tolokonjikova unatoč štrajku glađu bila puna energije, ali prilično blijeda.

Tolonjikova je prošlog kolovoza na sudu u Moskvi sa svoje dvije kolegice osuđena na dvije godine radnog logora zbog 'huliganstva motivirana vjerskom mržnjom' zbog toga što su u katedrali u Moskvi otpjevale 'molitvu za Vladimira Putina'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene