Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mediji u posjedu izvještaja

'CIA zlostavljala zatvorenike, izvodila lažna smaknuća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražitelji CIA-e izvodili su lažna smaknuća i prijetili al Kaidinom zapovjedniku pištoljem i električnom bušilicom, navedeno je u internom izvješću koje daje nove pojedinosti o zlostavljanju u tajnom zatvorima ove obavještajne agencije, kako izvješćuju dva vodeća američka dnevnika.

Izvješće glavnog inspektora Središnje obavještajne agencije (CIA) trebalo bi biti objavljeno u ponedjeljak, pišu u svojim internetskim izdanjima The New York Times i The Washington Post navodeći američke dužnosnike upoznate s ovim dokumentom. Metodu, koju je jedan dužnosnik opisao kao prijetnju smaknućem, primijenili su CIA-ini tamničari nad Abd al-Rahimom al-Nashirijem, upletenim u napad na američki razarač Cole 2000., držeći pištolj i bušilicu blizu zatočenika kako bi ga zaplašili da bi odao informacije. Nashiri, koji je uhvaćen u studenom 2002. i držan četiri godine u jednom od CIA-inih tajnih zatvora jedan je od tri čelnika al Kaide koji su kasnije podvrgnuti metodi prividnog utapanja, navode listovi.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog ruski oligarh Cure nepoznati detalji, bio je uključen u razmjenu zarobljenika među kojima je bio i Navaljni: Sastao se s Putinom u vrijeme njegove smrti? Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

>> CIA angažirala tvrtku Blackwater za eliminiranje dužnosnika Al Kaide?

Lažno smaknuće

Izvješće koje je 2004. dovršio glavni inspektor John Helgerson također navodi kako je lažno smaknuće priređeno u prostoriji do one u kojoj se nalazio jedan osumnjičeni terorist. CIA-ini agenti su pucali iz pištolja u susjednoj prostoriji kako bi naveli zatočenika da je drugi zatvorenik ubijen, navodi Times. Jedan američki savezni sudac naredio je da se u ponedjeljak objavi redigirana inačica ovog tajnog CIA-nog izvješća u odgovoru na tužbu nevladine organizacije za zaštitu građanskih sloboda American Civil Liberties Union. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene