Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni program

CIA angažirala tvrtku Blackwater za eliminiranje dužnosnika Al Kaide?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni američki list New York Times objavio je kako je CIA 2004. godine angažirala privatnu zaštitarsku korporaciju Blackwater USA kako bi u sklopu tajnog programa sudjelovala u pronalaženju i eliminaciji istaknutih pripadnike Al Kaide.

Blackwater je pomagao u planiranju, obuci i nadzoru u okviru tog tajnog programa za koji je središnja američka obavještajna agencija potrošila nekoliko milijuna dolara a da nije ulovila ni eliminirala nijednog terorista, piše NYT u srijedu pozivajući se na bivše i sadašnje američke dužnosnike.

Pročitajte i ovo Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Teror na Uskrs Kaos na Šri Lanki: Vlasti za napade optužuju grupicu radikala, ali i priznaju golemi propust - sve su znali tjednima Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Al-Kaida brine SAD Zakleti neprijatelji opet muče Amerikance: Milijun dolara za informacije o - sinu Bin Ladena

List piše kako nije jasno da li je CIA planirala koristiti operativce privatne korporacije Blackwell izravno za eliminaciju pripadnika Al Kaide ili je privatna tvrtka trebala pružati samo usluge obuke i nadzora.

Agencija prikrivala detalje programa sedam godina

Blackwater sa sjedištem u Sjevernoj Karolini, nedavno je promijenio ime u Xe Services. Ta je tvrtka 2007. godine privukla pozornost svjetske javnosti kad su njezini zaposlenici, angažirani za osiguranje američkih diplomata u Iraku, optuženi za primjenu pretjerane sile u sukobu u Bagdadu u kojem je ubijeno 17 iračkih civila.

Zbog činjenice da je CIA angažirala vanjsku sigurnosnu korporaciju za tajni program direktor CIA-e Leon Panetta u lipnju je obavijestio američki Kongres da je agencija prikrivala detalje programa punih sedam godina, objavio je Times. Prema listu, odbor za nadzor obavještajnih službi američkog zastupničkog doma istražuje zašto zastupnici nisu obaviješteni o programu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene