Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CIA otimala ljude i prisluškivala novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne baš tako poznati dokumenti koji su do nedavno bili isključivo u posjedu CIA-e, uskoro će biti dostupni i javnosti, a razotkrit će niz ilegalnih i skandaloznih aktivnosti kojima se bavila ta agencija, objavio je APTN.

Dokumenti, koji će uskoro biti predočeni javnosti na gotovo 700 stranica, dokazuju da su u SAD-u bili prisluškivani novinari, da su agenti otimali ljude te vršili premetačine domova bez naloga.

Pročitajte i ovo Bill Clinton Hitra reakcija Oba su bila brza! Nakon što se spominju u dokumentima o ozloglašenom pedofilu, oglasili su se bivši američki predsjednici Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

'Sažetak objavljenih dokumenata sadrži događaje poput pokušaja atentata na vođe stranih država i zaista dovode u pitanje američke vrijednosti ', rekao je Tom Blanton, direktor arhiva Nacionalne sigurnosti.

Aktivnosti CIA uključuju i 'nadzor osoba'. 1972. godine takav je nadzor bio vršen i nad istraživačkim novinarom Jackom Andersonom, te urednikom Birt Humeom.

Reporter Washington Posta Mike Getler bio je pod nadzorom CIA-e 1971.

'Izvještavao sam o nacionalnoj sigurnosti za Washington Post i znam da su me tada motrili, ali ne sjećam se da mi je tada išta bilo sumnjivo. Nisam to uopće primjetio', rekao je Mike Getler.

U dokumentima se nalaze i neki sastanci na vrhu.

'Ovo je prvi put da u ovom obliku imamo dokumentirane sastanke najviših dužnosnika i njihov pokušaj da sakriju svoje greške. Ponekad bi doslovno u panici pribjegavali totalnoj katastrofi. Velik dio ovih stvari bio je užasan', rekao je Tom Blanton.

Dugo skrivani dokumenti bit će objavljeni u sažetku sljedeći tjedan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene