Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne baš tako poznati dokumenti koji su do nedavno bili isključivo u posjedu CIA-e, uskoro će biti dostupni i javnosti, a razotkrit će niz ilegalnih i skandaloznih aktivnosti kojima se bavila ta agencija, objavio je APTN.


Dokumenti, koji će uskoro biti predočeni javnosti na gotovo 700 stranica, dokazuju da su u SAD-u bili prisluškivani novinari, da su agenti otimali ljude te vršili premetačine domova bez naloga.

Vezani članci Slika nije dostupna Barak zaboravio tajne dokumente u hotelu Slika nije dostupna Assange: Za svaki slučaj čuvam 'otrovnu pilulu'

'Sažetak objavljenih dokumenata sadrži događaje poput pokušaja atentata na vođe stranih država i zaista dovode u pitanje američke vrijednosti ', rekao je Tom Blanton, direktor arhiva Nacionalne sigurnosti.

Aktivnosti CIA uključuju i 'nadzor osoba'. 1972. godine takav je nadzor bio vršen i nad istraživačkim novinarom Jackom Andersonom, te urednikom Birt Humeom.

Reporter Washington Posta Mike Getler bio je pod nadzorom CIA-e 1971.

'Izvještavao sam o nacionalnoj sigurnosti za Washington Post i znam da su me tada motrili, ali ne sjećam se da mi je tada išta bilo sumnjivo. Nisam to uopće primjetio', rekao je Mike Getler.

U dokumentima se nalaze i neki sastanci na vrhu.

'Ovo je prvi put da u ovom obliku imamo dokumentirane sastanke najviših dužnosnika i njihov pokušaj da sakriju svoje greške. Ponekad bi doslovno u panici pribjegavali totalnoj katastrofi. Velik dio ovih stvari bio je užasan', rekao je Tom Blanton.

Dugo skrivani dokumenti bit će objavljeni u sažetku sljedeći tjedan.