Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je da marksistički pobunjenici u susjednoj Kolumbiji trebaju prestati služiti se otmicama kao oružjem u sukobu s državnim vlastima.


Chavez, koji je ovoga tjedna posredovao u puštanju na slobodu dvije taokinje u Kolumbiji, iskoristivši svoje dobre odnose s čelnicima tamošnjih ljevičarskih pobunjenika, ponovno ih je pozvao da se u svojoj pobuni ne služe terorizmom.

Vezani članci Slika nije dostupna Zavezali im ruke, okružili ih i bičevali! Slika nije dostupna Kolumbijska pobunjenička skupina prestaje s otmicama

'Ne odobravam otmice i oružanu borbu', izjavio je Chavez tijekom svog tjednog televizijskog obraćanja naciji, izrazivši želju da razgovora s čelnikom jedne od pobunjeničkih grupa kako bi mu rekao što on misli.

Njegovo posredovanje u puštanju dviju taokinja dočekano je sa velikim odobravanjem, ali čak i njegovi saveznici poput Ekvadora usprotivili su se njegovim pozivima pobunjenicima da odustanu od terorističkih akcija. Te pobunjeničke skupne, naime, naoružavaju djecu i odgovorne su za postavljanje bombi u civilnim područjima.

Najveća od njih, Revolucionarne oružane snage Kolumbije, ima oko tisuću članova koji tvrde da se bore za socijalnu pravdu. FARC drži na stotine taoca i u velikom se dijelu financira krijumčarenjem kokaina.

Chavez kaže da na pobunjenike gleda kao na ustanike s političkim ciljevima koji bi se trebali pridržavati ratnih pravila propisanih Ženevskom konvencijom, uključujući i zabranu otmica.

U društvu jedne od oslobođenih taokinja u televizijskoj emisiji,
izjavio je kako unutarnje sukobe u Kolumbiji ne bi trebalo rješavati oružjem.