Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije balzamirana

VIDEO Četiri godine nakon smrti tijelo opatice pronađeno bez tragova raspadanja: Vjernici pohrlili u samostan

Ekshumirana časna sestra
Ekshumirana časna sestra Foto: Youtube
U američkoj saveznoj državi Missouri ekshumirano je neraspadnuto tijelo časne sestre, a mnogi vjeruju da se radi o čudu.

Stotine Amerikanaca otputovale su u samostan u Missouriju kako bi vidjele tijelo časne sestre za koje se čini da nema znakova raspadanja četiri godine nakon njezine smrti, iako je pokopana na običan način.

Sestra Wilhelmina Lancaster bila je utemeljiteljica Benediktinskih sestara Marije, Kraljice apostola, samostana u Goweru. Njezino tijelo ekshumirano je 18. svibnja kako bi se moglo premjestiti na posljednje počivalište u samostansku kapelu, četiri godine nakon njezine smrti 2019., izvijestio je Catholic News Agency.

Ali kada je lijes otvoren, tijelo je bilo netaknuto, gotovo bez ikakvih znakova raspadanja. Leš nikada nije bio balzamiran i pokopana je u napuknutom drvenom lijesu, koji je njezino tijelo izložio vlazi.

Pročitajte i ovo Zvonimir Ratajec - 1 VEČERAS NA NOVOJ TV Božićno čudo nakon priče u Provjerenom: Žrtvi prevaranta javili su se dobri ljudi i besplatno mu izgradili kuću

"Osoblje groblja reklo nam je da očekujemo samo kosti u takvim uvjetima jer je sestra Wilhelmina pokopana bez balzamiranja i u jednostavnom drvenom lijesu", rekla je za Newsweek jedna od sestara, koja je htjela ostati anonimna.

Pronađen je sloj plijesni na Lancasterinu tijelu, vjerojatno zbog kondenzacije u napuknutom lijesu, izvijestila je agencija, ali tek manji dio njezine odjeće raspao se dok je bila pokopana.

U katolicizmu su tijela koja prkose procesu razgradnje poznata kao "neraspadnuta", što je znak svetosti i kasnije opravdanje za svetost. Proces proglašenja svetim za Lancaster nije pokrenut, rekao je biskup Johnston.

Pročitajte i ovo Papa proglasio nove svece - 4 Pozvao na mir Papa imenovao deset novih svetaca: "Neka potaknu rješenja zajedničkog puta u razgovoru"

Lancaster je vjerojatno prva crna osoba u SAD-u koja je pronađena u neraspadnutom stanju. "Mislimo da je ona prva Afroamerikanka za koju je utvrđeno da je neraspadnuta", rekla je majka Cecilia, opatica samostana, za Catholic News Agency. Cecilia je bila prva osoba koja je pregledala lijes, kao poglavarica samostana.

Lancasterino tijelo bit će premješteno 29. svibnja i zatvoreno u stakleni lijes u kapeli, gdje će ga posjetitelji moći nastaviti razgledavati, navodi se na internetskoj stranici samostana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene