Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Bush pozvao je palestinskog čelnika Mahmouda Abbasa u Bijelu kuću kako bi dao poticaj pregovorima o miru na Bliskom istoku, objavila je Bijela kuća u četvrtak.


Plan, koji predviđa da se razgovori održe petkom svibnja, priopćio je izvjestiteljima u predsjedničkom zrakoplovu glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Gordon Johndroe koji je pratio Busha na letu za Dayton u državi Ohio.

Vezani članci Mislav Bago u Dnevniku Nove TV - 1 Bago o snimci o kojoj priča cijela Hrvatska: "Ovakvih razgovora ima na stotine, samo je ovaj snimljen" Slika nije dostupna Kerum: Jedva čekam premijerkin poziv

"Pojedinosti se još uvijek razrađuju", rekao je Johndroe i dodao da će razgovori biti dio stalnih napora "suradnje s Palestincima i Izraelcima kao i drugim državama regije u ostvarenju palestinske države koja će s Izraelom živjeti u miru i sigurnosti".

Potpredsjednik SAD-a Dick Cheney vratio se ovog tjedna iz posjeta regiji, državna tajnica Condoleezza Rice u petak putuje u regiju a Bush bi Bliski istok trebao posjetiti u svibnju. Johndroe je, međutim, rekao da Bushev poziv nije potaknut Cheneyevom posjetom. "To nije rezultat nekog određenog susreta nego dio stalnog procesa kojemu je predsjednik predan", rekao je glasnogovornik.

Bush je ponovo pokrenuo izraelsko-palestinski mirovni proces u Annapolisu u studenom 2007., a u siječnju ove godine prvi puta je posjetio Izrael i palestinske teritorije.