Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush pooštrio kritike Sadamova pogubljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je da je Irak pogubljenje Sadama Huseina i njegova dva pomoćnika 'izveo nespretno' te da vlada premijera Nurija al Malikija 'još mora sazrijevati'.

Nakon pogubljenja bivšeg predsjednika u kaotičnoj atmosferi javnog linča, iračke su vlasti u utorak ponovno iziritirale javnost
pogubljenjem Sadamova polubrata Barzana Ibrahima al Tikritija kojemu se pri vješanju glava odvojila od tijela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush podržao istragu o Saddamovu pogubljenju Slika nije dostupna 'Službene' snimke smaknutog Saddama

Bush je u intervjuu Jimu Lehreru za javnu televiziju PBS, još
proširio svoju prijašnju kritiku načina na koji je izvršeno
pogubljenje bivšeg iračkog predsjednika 30. prosinca 2006.

'Sadam je imao suđenje i pravdu kakvu nije davao drugima, no samo pogubljenje izgledalo je poput ubojstva iz osvete', kazao je Bush.

Na pitanje o skepticizmu s kojim je dočekan njegov novi plan za Irak, posebno oslanjanje na Malikijevu vladu i očekivanje kako će se ona upustiti u obračun sa snagama šijitskog vjerskog vođe Moqtade al Sadra, Bush je rekao kako je način na koji je Sadam Husein pogubljen samo pridonio toj upitnosti.

'To je u ljudima pojačalo dvojbe u pogledu pitanja je li Malikijeva vlada doista vlada nacionalnog jedinstva i je li ozbiljna vlada', izjavio  je Bush te dodao kako je Amerikance sada teže uvjeriti da je to vlada koje želi ujediniti zemlju i krenuti naprijed.

Bush je nastupio na PBS-u dan poslije intervjua na TV mreži CBS, u sklopu medijske kampanje jačanja podrške javnosti novom planu za rat u Iraku.

Ispitivanja javnosti, provedena od tada, pokazala su kako se 60 do 70 posto Amerikanaca protivi ključnom elementu toga plana - slanju dodatnih 21.500 američkih vojnika u Irak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene