Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush je u razgovoru s novinarima u Bijeloj kući, uoči izbora za Senat, razmatrajući rat u Iraku priznao da Sjedinjene Države trpe velike gubitke te je dodao da dijeli nezadovoljstvo svojih sunarodnjaka zbog toga, javljaju agencije.- Znam da su mnogi Amerikanci nezadovoljni zbog situacije u Iraku. Nisam ni ja zadovoljan, kazao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, a prenose agencije Associated Press i France Presse.
 
Razgovor s novinarima upriličen je uoči izbora za američki Kongres koji će se održati 7. studenoga.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush obilježio pet godina rata u Iraku s obećanjem pobjede Slika nije dostupna Bush priznao da SAD ne pobjeđuju u Iraku

Unatoč priznanju o bolnim gubicima, dodaje AP, Bush je kazao da je pobjeda u Iraku bitna kao dio šireg rata protiv terorizma.

- Mi pobjeđujemo i pobijedit ćemo, osim ako ne odemo prije nego je posao završen, dodao je.

Prema njegovim riječima, SAD prilagođava svoju vojnu taktiku u skladu s promjenama strategija onih koji se bore protiv
američkih i iračkih snaga.

Priznajući važnost spriječavanja građanskog rata u Iraku, Bush je kazao da "Amerikanci nemaju namjeru zauzeti stranu u vjerskim borbama ili stati usred vatre između protivničkih frakcija".

Agencija Reuters navodi Bushove riječi da je iračka vlada pristala na "raspored" političkih i sigurnosnih koraka koje je potrebno poduzeti za jačanje stabilne demokracije.


- SAD vrše pritisak na iračke čelnike da poduzmu "hrabrije korake", ali "mi dajemo jasno do znanja da američko strpljenje nije bez granica", kazao je Bush.

No pritom je istaknuo da SAD neće izvršiti veći pritisak na iračku
vladu nego što to ona može podnijeti.

Osvrćući se na problem Sjeverne Koreje, Bush je kazao da njene najnovije prijetnje imaju za cilj testiranje volje pet zemlja koje
pregovorima pokušavaju postići političko rješenje za Korejski
poluotok.

- Čelnici Sjeverne Koreje vole prijetiti, kazao je Bush, osvrćući se
na sjevernokorejsku prijetnju upućenu službenom Seulu da će platiti "visoku cijenu" ako se priključi međunarodnim sankcijama protiv Pyongyanga.