Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo jedan od pet Amerikanaca vjeruje da Sjedinjene Države pobjeđuju u ratu u Iraku, što je dvostruko manje nego u prosincu 2005., pokazalo je istraživanje čije je rezultate u utorak objavio CNN.Podjednak broj ispitanih, 18 posto, vjeruje da pobjeđuju
pobunjenici, dok većina od 60 posto smatra kako nitko u Iraku nije pobjednik.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush priznao da SAD ne pobjeđuju u Iraku Slika nije dostupna Bush: 'Ni ja nisam zadovoljan, ali pobijedit ćemo'

Predsjednik George W. Bush u posljednjem je obraćanju naciji u subotu rekao da pobjeda i dalje ostaje američki cilj u Iraku, premda su njegovi najbliži suradnici i zapovjednici snaga u Iraku nakon toga počeli govoriti o potrebi "promjene kursa" i određivanju rokova u kojima će iračka vlada i snage sigurnosti za godinu, do godinu i pol dana, preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje.

Dvije trećine Amerikanaca, odnosno 64 posto ispitanih, protivi se ratu u Iraku, a 57 posto želi da SAD objavi kako će povući sve svoje snage do određenog datuma.

Bushova administracija protivi se postavljanju vremenskog okvira za vojni angažman u Iraku, ocjenjujući da će time ojačati neprijatelja, no očito je svakodnevno krvoproliće dovelo do erozije javne podrške ratu.

Ispitivanje koje je tvrtka Opinion Research Corp. telefonski provela u zadnja tri dana na uzorku od 1.013 odraslih Amerikanaca s marginom greške od +/- 3 posto, također je pokazalo porast pesimizma prema "ratu protiv terorizma".


Čak 60 posto ispitanih nezadovoljno je načinom na koji se vodi borba protiv globalnog terorizma i njezinim posljedicama za sigurnost SAD, što je znatan porast u odnosu na 53 posto nezadovoljnih u rujnu.

Dva tjedna prije kongresnih izbora, na polovici drugog mandata predsjednika Georgea W. Busha, većina (51 posto) vjeruje da bi demokrati bolje obavili posao u Iraku, dok 40 posto više vjeruje republikancima.

Povjerenje u uspješnije vođenje rata protiv terorizma 48 posto
anketiranih daje republikancima a 42 posto demokratima. Većina (58 posto) smatra kako očekivani prijelaz kongresne većine u ruke demokrata na izborima 7. studenoga, neće smanjiti opasnost od terorističkih napada protiv Sjedinjenih Država.