Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amerikanci ne vjeruju u pobjedu u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo jedan od pet Amerikanaca vjeruje da Sjedinjene Države pobjeđuju u ratu u Iraku, što je dvostruko manje nego u prosincu 2005., pokazalo je istraživanje čije je rezultate u utorak objavio CNN.


Podjednak broj ispitanih, 18 posto, vjeruje da pobjeđuju
pobunjenici, dok većina od 60 posto smatra kako nitko u Iraku nije pobjednik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush: 'Ni ja nisam zadovoljan, ali pobijedit ćemo' Slika nije dostupna Bush razmatra promjenu taktike u Iraku

Predsjednik George W. Bush u posljednjem je obraćanju naciji u subotu rekao da pobjeda i dalje ostaje američki cilj u Iraku, premda su njegovi najbliži suradnici i zapovjednici snaga u Iraku nakon toga počeli govoriti o potrebi "promjene kursa" i određivanju rokova u kojima će iračka vlada i snage sigurnosti za godinu, do godinu i pol dana, preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje.

Dvije trećine Amerikanaca, odnosno 64 posto ispitanih, protivi se ratu u Iraku, a 57 posto želi da SAD objavi kako će povući sve svoje snage do određenog datuma.

Bushova administracija protivi se postavljanju vremenskog okvira za vojni angažman u Iraku, ocjenjujući da će time ojačati neprijatelja, no očito je svakodnevno krvoproliće dovelo do erozije javne podrške ratu.

Ispitivanje koje je tvrtka Opinion Research Corp. telefonski provela u zadnja tri dana na uzorku od 1.013 odraslih Amerikanaca s marginom greške od +/- 3 posto, također je pokazalo porast pesimizma prema "ratu protiv terorizma".


Čak 60 posto ispitanih nezadovoljno je načinom na koji se vodi borba protiv globalnog terorizma i njezinim posljedicama za sigurnost SAD, što je znatan porast u odnosu na 53 posto nezadovoljnih u rujnu.

Dva tjedna prije kongresnih izbora, na polovici drugog mandata predsjednika Georgea W. Busha, većina (51 posto) vjeruje da bi demokrati bolje obavili posao u Iraku, dok 40 posto više vjeruje republikancima.

Povjerenje u uspješnije vođenje rata protiv terorizma 48 posto
anketiranih daje republikancima a 42 posto demokratima. Većina (58 posto) smatra kako očekivani prijelaz kongresne većine u ruke demokrata na izborima 7. studenoga, neće smanjiti opasnost od terorističkih napada protiv Sjedinjenih Država.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene