Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush priznao da SAD ne pobjeđuju u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush priznao je po prvi puta kako SAD ne pobjeđuju u ratu u Iraku, te obznanio planove za povećanje ukupnog sastava Oružanih snaga SAD, kako bi mogli odgovoriti izazovima dugotrajne globalne borbe protiv terorista, u intervjuu koji je objavio "The Washington Post".

Dok traži novu strategiju za Irak, Bush je sada usvojio novu formulu koju su ponudili njegovi najviši vojni savjetnici kako bi opisali trenutnu američku pat poziciju u Iraku. "Mi niti pobjeđujemo, niti gubimo", rekao je Bush u intervjuu "The Washington Postu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iračka vlada zadovoljna Bushovom strategijom Slika nije dostupna Bush priznao pogreške u Iraku

Ta je ocjena upadljiv obrat za predsjednika Busha koji je, nekoliko dana prije kongresnih izbora 7. studenoga, izjavio - "apsolutno, mi pobjeđujemo", ističe The Washington Post.

U drugom zaokretu koji je obznanio u intervjuu, Bush je rekao kako je novom ministru obrane Robertu Gatesu dao nalog da razradi plan povećanja sastava Kopnene vojske i Marinskog korpusa, slijedom upozorenja koje je dobio u Pentagonu, da su zbog razmještaja u Iraku i Afganistanu ti rodovi oružanih snaga "napregnuti do krajnjih granica".

"Potrebno je da presložimo našu vojsku", rekao je Bush, čija
administracija se protivila zahtjevima za povećanje vojnih kapaciteta sve to ovoga ljeta.

U intervjuu Postu, Bush je također potvrdio kako razmatra kratkotrajno povećanje američkih snaga u Iraku, čemu su se najviši generali usprotivili iz zabrinutosti da od toga neće biti koristi.

Za bitno proširenje sastava američke vojske trebati će godine i ono neće imati neposrednog učinka na operacije u Iraku, napominje Washington Post.

Iako predsjednik Bush u intervju nije precizirao o kolikom se
povećanju radi, dužnosnici govore kako administracija priprema planove za povećanje profesionalne vojske za oko 70.000 dodatnih pripadnika.

Ekspanzija oružanih snaga povećat će već i sada visoku cijenu rata. Administracija priprema dodatni zahtjev za više od 100 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu, povrh 70 milijardi dolara koje su već odobrene za ovu fiskalnu godinu, prema američkim dužnosnicima na koje se poziva Washington Post. 

To bi značilo da će fiskalna 2007. biti 50 posto skuplja od planiranog, kao i najskuplja godina od invazije 2003.

Demokratski čelnici okomili su se na Bushove komentare, ističući kako su još prije dvije godine zahtijevali povećanje vojnog sastava, kao što je izjavio kongresnik Rahm Emanuel, budući predsjednik kluba zastupnika u Predstavničkom domu. 

Demokratski kongresnik Ike Skelton, koji će od siječnja predsjedati Odborom za oružane snage Kongresa rekao je kako vojska "krvari" te da ju je potrebno "podvezati i ojačati".

Američka Kopnena vojska već je privremeno povećala svoje snage od 482 tisuće aktivnih vojnika 2001. do današnjih 507 tisuća i uskoro 512 tisuća. No vojska želi još dodati 20 do 40 tisuća vojnika, navode vojni i civilni dužnosnici. Svakih dodatnih 10.000 vojnika, znači opterećenje proračuna za 1.2 milijarde dolara godišnje. 

Obzirom da za obuku novaka treba vremena, dužnosnici upozoravaju kako se povećanje snaga neće značajnije osjetiti najmanje do 2008. godine, piše The Washington Post.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene