Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnjih tri mjeseca

Pubovi i restorani skraćuju radno vrijeme, nastoje smanjiti troškove energije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Više od petine britanskih pubova, restorana i kafića skratilo je radno vrijeme zadnja tri mjeseca, nastojeći smanjiti troškove za energiju.

Analiza britanskog ureda za nacionalnu statistiku ONS-a je pokazala da su kompanije koje nude hranu i piće više nego u drugim sektorima skratile radno vrijeme kako bi se nosile s ogromnim povećanjem računa za energiju.

Statistička agencija otkriva da je 21 posto tvrtki u uslužnom sektoru zbog toga skratilo radno vrijeme, čak i nakon što su nastavile raditi isti broj dana.

Pročitajte i ovo Uvođenje eura LIDL DONOSI Strah svih strahova: Hoće li uvođenjem eura zaista doći do zaokruživanja cijena na više?

Istodobno šest posto poduzeća u tom sektoru navodi da su tijekom zadnja tri mjeseca rad skratili za dva ili više dana u tjednu. Te tvrtke najviše ističu da ih u studenom u najvećoj mjeri straše cijene energije, iako su i usluge smještaja vrlo blizu tome.

U cijeloj toj industriji 22 posto poduzeća ističe cijene energije u studenom kao uzrok glavne zabrinutosti. No to je odraz tek manjeg pada, jer je vlada u rujnu obećala subvencije za poslovne račune za energiju.

Pročitajte i ovo Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 6 Skori ulazak u Eurozonu Inflacija ili dolazak eura? Cijene rastu, ekonomski stručnjak upozorava: "Prostor za špekulacije znatno je veći"

Ugostiteljske su tvrtke koje se bave hranom i pićem bile pod posebno oštrim pritiskom viših računa, pri čemu je 58 posto kompanija izrazilo da su im cijene energenata glavna briga, što je skok u odnosu na 39 posto u mjesecu ranije. Zbog toga dvije od pet kompanija sektora, njih 41 posto, očekuje povećanje cijena u studenom.

U međuvremenu je 36 posto kompanija koje se bave pružanjem usluga smještaja na putu da povisi svoje cijene.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene