Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Više od petine britanskih pubova, restorana i kafića skratilo je radno vrijeme zadnja tri mjeseca, nastojeći smanjiti troškove za energiju.


Analiza britanskog ureda za nacionalnu statistiku ONS-a je pokazala da su kompanije koje nude hranu i piće više nego u drugim sektorima skratile radno vrijeme kako bi se nosile s ogromnim povećanjem računa za energiju.

Statistička agencija otkriva da je 21 posto tvrtki u uslužnom sektoru zbog toga skratilo radno vrijeme, čak i nakon što su nastavile raditi isti broj dana.

Uvođenje eura Strah svih strahova: Hoće li uvođenjem eura zaista doći do zaokruživanja cijena na više?

Istodobno šest posto poduzeća u tom sektoru navodi da su tijekom zadnja tri mjeseca rad skratili za dva ili više dana u tjednu. Te tvrtke najviše ističu da ih u studenom u najvećoj mjeri straše cijene energije, iako su i usluge smještaja vrlo blizu tome.

U cijeloj toj industriji 22 posto poduzeća ističe cijene energije u studenom kao uzrok glavne zabrinutosti. No to je odraz tek manjeg pada, jer je vlada u rujnu obećala subvencije za poslovne račune za energiju.

Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 6 Inflacija ili dolazak eura? Cijene rastu, ekonomski stručnjak upozorava: "Prostor za špekulacije znatno je veći"

Ugostiteljske su tvrtke koje se bave hranom i pićem bile pod posebno oštrim pritiskom viših računa, pri čemu je 58 posto kompanija izrazilo da su im cijene energenata glavna briga, što je skok u odnosu na 39 posto u mjesecu ranije. Zbog toga dvije od pet kompanija sektora, njih 41 posto, očekuje povećanje cijena u studenom.

U međuvremenu je 36 posto kompanija koje se bave pružanjem usluga smještaja na putu da povisi svoje cijene.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju