Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U utorak će posjetiti Srebrenicu

Britanski ministar osudio odluku srpske vlade: "Opasno je i pogrešno negirati zločin poput genocida u Srebrenici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar za vjere Velike Britanije Lord Nicholas Henry Bourne izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu da je opasna, pogrešna i nemoralna odluka vlasti Republike Srpske da negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici potkraj rata u toj zemlji 1995. godine.

“Negiranje zločina poput holokausta i genocida u Srebrenici veoma je opasno”, rekao je novinarima britanski ministar Lord Nicholas Henry Bourne koji je doputovao u BiH u organizaciji britanske humanitarne organizacije 'Remembering Srebrenica'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." SIPA (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Akcija SIPA-e U BiH uhitili sedam osoba, sumnjiče ih za ubojstvo 800 Bošnjaka u Srebrenici

Pojasnio je da će u utorak posjetiti Srebrenicu gdje će razgovarati s predstavnicima udruga koje okupljaju preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja u tom bosanskohercegovačkom gradu.

"Oni koji negiraju genocid su u krivu. To je pogrešno i nemoralno. Britanska vlada će uvijek podržavati pravilno sjećanje na događanja u Srebrenici te će osigurati da se to nikada ne zaboravi", rekao je ministar Bourne.

Zastupnici iz Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajućih i oporbenih stranaka nedavno su osporili izvještaj povjerenstva te institucije iz 2005. o događajima u Srebrenici u ljeto 1995.

Određeno je da se provede nova parlamentarna istraga koja bi, uz srebrenički masakr, trebala uključiti i stradanja Srba u istočnoj Bosni od 1992. do 1995.

U srpnju 1995. godine postrojbe bosanskohercegovačkih Srba pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića pobile su više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca u nezabilježenoj kampanji etničkog čišćenja na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Međunarodni sud pravde okarakterizirao je ovaj slučaj genocidom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene