Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprovod 'Željezne lady'

Britanija se oprostila od bivše premijerke Margaret Thatcher

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija se sprovodom s vojnim počastima oprostila od bivše premijerke lady Margaret Thatcher. Posljednjem ispraćaju prisustvovali su visoki uzvanici na čelu s kraljicom Elizabetom. Hrvatsku je predstavljala ministrica Vesna Pusić.

Lady Thatcher preminula je 8. travnja u 87. godini života, a prema njezinoj želji nije organiziran državni pokop. Također prema želji 'Željezne Lady', oružane snage igrale su ključnu ulogu u ceremoniji. Lijes s tijelom bivše premijerke prošao je Londonom sve do katedrale Sv. Pavla, uz pratnju vojnih snaga.

Pročitajte i ovo Sporovod Alekseja Navaljnog Najveći Putinov kritičar Brojni Rusi i dalje su okupljeni oko groblja, kći Alekseja Navaljnog objavila prekrasnu poruku: "Moj heroj" Sjećanje na Alekseja Navaljnog umro još 16. veljače Objavljeno gdje će i kada biti pokopan Aleksej Navaljni

>> Gasi se Big Ben: U srijedu prestaje zvoniti

Visoki političari i strani dužnosnici zauzeli su svoja mjesta u katedrali, koja može primiti 2.300 ljudi, a na kraju su ušli članovi obitelji Thatcher te kraljica Elizabeta sa svojim suprugom princom Philipom. Unuci lady Thatcher, Michael i Amanda, položili su jastuke s odlikovanjima svoje bake. Amanda Thatcher i britanski premijer David Cameron pročitali su dva pasusa iz Biblije, a tijekom ceremonije svirala su djela britanskih autora, prema želji Margaret Thatcher.

Na sprovodu Margaret Thatcher Hrvatsku je predstavljala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je iskoristila priliku i fotografirala se s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom.



Nakon svečanog ispraćaja, najavljen je privatni pokop, a obitelj lady Thatcher zamolila je da ljudi umjesto vijenaca novac doniraju bolnici Royal Hospital Chelsea. Londonska policija priznala je da postoji 'mogućnost demonstracija', ali i dodala kako će osigurati svima onima koji žele odati počast da to i učine.

U znak poštovanja prvi puta u gotovo 50 godina londonski Big Ben prestat će zvonjavom obilježavati točno vrijeme

Na ispraćaj jedine britanske premijerke pozvani su visoki predstavnici više od 200 država, teritorija i međunarodnih organizacija. Veliku Britaniju su predvodili kraljica Elizabeta i njezin suprug te premijer Cameron, a među onima koji su došli su i bivši češki predsjednik Vaclav Klaus, talijanski premijer Mario Monti, poljski premijer Donald Tusk te brojni drugi.

Hrvatsku je predstavljala prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Uz političare, na posljednjem ispraćaju M. Thatcher bile su i druge zanimljive osobe, među ostalima, glumica Joan Collins te pjevačica Shirley Bassey.

Pogreb 'Željezne lady' najveća sigurnosna operacija od londonskih OI

Pogreb nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher najveća je sigurnosna operacija od londonskih Olimpijskih igara 2012. Metalne pregrade postavljene su uzduž rute kojom se kretala pogrebna povorka, a operaciju True Blue koja je planirana godinama prije smrti Margaret Thatcher provelo je 700 vojnika te specijalci iz SAS-a, javlja France 24.

Lijes je išao ulicama iz Westminstera kroz Whitehall, Strandom i Fleet Streetom do katedrale sv. Pavla, uz cestu su stajali vojnici, a na Temzi je bio ukotvljen i brod SAS-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene