Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u gotovo 50 godina

Gasi se Big Ben: U srijedu prestaje zvoniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo 50 godina, londonski Big Ben u srijedu će prestati zvonjavom obilježavati točno vrijeme.

Prvi put u gotovo 50 godina londonski Big Ben prestat će zvonjavom obilježavati točno vrijeme. Dogodit će se to u srijedu kao znak poštovanja prema pokojnoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher, koja bi tog dana trebala biti sahranjena.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Slika nije dostupna Šok za britanskog premijera Savjetnik Davida Camerona uhićen zbog pedofilije

>> Slučaj Thatcher: Mogu li ljudi izdržati s četiri sata sna?

Kako javlja BBC, posljednji je put Big Ben izvan pogona, ako se izuzme nekoliko popravaka tijekom 1970-ih godina, bio 1965. godine, kada je 'ugašen' u znak poštovanja prema tada preminulom premijeru Winstonu Churchillu.

Odluku o gašenju donio je predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow, koji smatra da je tišina najbolji znak pijeteta koji parlament može dati pokojnoj Thatcher. S tim su se složili i u uredu aktualnog premijera Davida Camerona, zahvaljujući se na 'dostojanstvenoj gesti punoj poštovanja'.

Thatcher će biti ispraćena uz vojne počasti, ali neće biti riječ o državnom sprovodu, što bi vjerojatno bila nova crvena krpa njezinim kritičarima, od kojih su mnogi proteklih dana organizirali proslave njezine smrti.

Pokojna je premijerka polarizirala britansko društvo zbog svojih oštrih ekonomskih reformi, koje su tijekom 80-ih godina imale devastirajući utjecaj na utjecaj sindikata te na grane poput rudarstva, ali su izrodile i potpuno nov način razmišljanja o konceptu tržišne ekonomije, koji je Britaniju iz skupine posrnulih vratio među najbogatije države svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene