Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ujedinjenom Kraljevstvu potrebna je suglasnost svih članica za istupanje iz EU. Višegradska skupina mogla bi im pomrsiti planove.


Slovački premijer Robert Fico u današnjem je intervju jasno pokazao što njegova zemlja i ostale tri članice Višegradske skupine (Mađarska, Češka i Poljska) očekuju od pregovora o Brexitu.

Vezani članci Josip Aladrović - 2 Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mislim da su zadovoljni ponudom" Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Mislite da su naši zastupnici nepristojni? Pogledajte obračune britanskih političara i razuvjerite se!

'Što se tiče zemalja Višegradske skupine, nema kompromisa. Ako neće biti garancija da će naši ljudi koji žive i rade u Velikoj Britaniji biti izjednačeni s ostalim građanima, stavit ćemo veto na bilo koji dogovor između Velike Britanije', rekao je Fico u intervjuu za Reuters.

Ovo bi moglo dodatno zakomplicirati pregovore o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije jer jedan od zahtjeva s britanske strane lako moguće će biti i ograničenje tržišta rada za državljane ostalih zemalja članica.

Podsjetimo, da bi izlazak neke zemlje iz EU bio okončan, potrebna je suglasnost svih ostalih zemalja članica.