449461
449461
449461
449461
449461

'Možda će za 30 godina sve biti dobro, ali u narednih 15 sigurno neće'

  • , 08.09.2016., 10:17
  • Autor:
  • komentara

Britanska premijerka Theresa May sastat će se u četvrtak s predsjednikom Europskog vijeća, Donaldom Tuskom, a tema sastanka je Brexit.

 
 
 
 
Brojni problemi za Veliku Britaniju zbog Brexita (Foto: AFP)
Brojni problemi za Veliku Britaniju zbog Brexita (Foto: AFP)

Odvjetnik Jean-Claude Piris, koji je 23 godine vodio Pravnu službu vijeća ministara EU i nadzirao izradu svakog ugovora od Maastrichta do Lisabona smatra da će gospodarstvo Velike Britanije patiti najmanje 15 godina zbog Brexita. Piris ističe i da će troškovi pregovora o novim trgovinskim ugovorima biti ogromni za Veliku Britaniju.

'Prave poteškoće počet će nakon izlaska iz EU-a. Velika Britanija neće imati trgovinske sporazume ni s jednom zemljom, a sada je članica jedinstvenog tržišta i imala je 60 do 70 trgovinskih ugovora sa zemljama iz cijelog svijeta koje je sklopila EU. Gubitak svega toga bit će vrlo bolan i težak. Zemlja će trebati mnogo znanja i sposobnih ljudi što - nema. Trgovinski sporazumi vrlo su komplicirani, riječ je o tisućama stranica', pojasnio je Jean-Claude Piris za Sky News.

No, neće za Veliku Britaniju biti problem samo ugovori o trgovini već i novi zakoni koje će trebati donijeti, što će također iziskivati ljudstvo i novac, dodaje odvjetnik.

'Očito je da će Velika Britanija patiti. I da će to morati platiti, dugoročno. Možda će za 30 godina sve biti dobro, ali u narednih 15 sigurno neće', kaže Piris.

Prema njegovom mišljenju, aktiviranje članka 50 Lisabonskog ugovora, kojim formalno počinje izlazak Velike Britanije iz EU, može se opozvati.

'Moje je mišljenje da u članku ne postoji ništa što bi vas sprječavalo, ako ste i namjeravali napustiti EU, da se predomislite. Događaji se mijenjaju. Ako bi Velika Britanija jednostavno kazala kako se predomislila oko izlaska, vraća se status quo, a to je Velika Britanija u EU-u kao punopravna članica', pojašnjava odvjetnik. No, dodaje da iako smatra kako bi to bilo zakonski moguće, do takve situacije ipak neće doći jer je premijerka Theresa May obećala da će poštovati referendum, piše Sky News.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se