Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNO U SUSJEDSTVU

Premijerka Srbije nakon obračuna huligana i policije: "Ponosna sam što je Europride prošao bez većih incidenata"

Aktualno Galerija EuroPride Beograd, 2022. - 8 EuroPride Beograd, 2022. - 8 Foto: N1 Srbija EuroPride Beograd, 2022. - 7 EuroPride Beograd, 2022. - 7 Foto: N1 Srbija EuroPride Beograd, 2022. - 1 EuroPride Beograd, 2022. - 1 Foto: N1 Srbija EuroPride Beograd, 2022. - 2 EuroPride Beograd, 2022. - 2 Foto: N1 Srbija +5 EuroPride Beograd, 2022. - 3 Galerija 1/10 >>
U subotu ujutro blokirane su ulice u središtu Beograda. Unatoč zabrani, EuroPride 2022. započeo je u 17:30. No, povorci ponosa prethodio je incident. Huligani su se sukobili s policijom.

 

  • U subotu ujutro blokirane su ulice u središtu Beograda
  • Organizatori Europirdea 2022 najavili su održavanje Povorke ponosa unatoč zabrani 

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:00 Premijerka Ana Brnabić zahvalila je građanima Srbije na toleranciji i u subotu navečer izrazila ponos što je dan kojim je završio tjedan Europridea protekao bez većih incidenata unatoč policijskim sukobima s desničarskim prosvjednicima.

Unatoč dugotrajnoj neizvjesnosti i nejasnoćama unutar same vlade je li povorka Europride odobrena ili nije, nekih 1000 sudionika LGBT zajednice i građana koji su ih podržali, prošlo je skraćenom rutom do stadiona Tašmajdan uz jako policijsko osiguranje.

Vlada je danima pozivala građane na stabilnost i da ne nasjedaju na provokacije, što je najveći broj građana Srbije i poštovao, rekla je premijerka, kako prenose agencije iz Srbije.

"Zahvaljujući njima imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata, u miru. Na to sam ponosna", istaknula je Brnabić, javlja Tanjug.

Premijerka je izvijestila da je na ulicama Beograda bilo 5.200 pripadnika MUP-a, da su 64 osobe bile privedene, a 10 policajaca lakše je ozlijeđeno u sukobima s protivnicima zajednice LGBT.

Američki veleposlanik Christopher Hill, koji je sudjelovao u povorci, na Twitteru je objavio fotografije i čestitao Srbiji na "sigurnom i uspješnom" Europrideu, koji "potvrđuje europsku budućnost Srbije".

Brnabić je ranije u subotu u razgovoru s povjerenicom Europske unije za jednakost Helenom Dalli istaknula da je Srbija posvećena reformama u području vladavine prava, "ljudskih prava i zaštiti ranjivih skupina kao i zabrani svih oblika diskriminacije", priopćila je vlada.

Država je pokazala da je ozbiljna i sada se Srbija okreće "drugim, važnijim stvarima", rekla je Brnabić.

"Završili smo s ovom temom, stavljamo točku na to i okrećemo se većim problemima, važnijim stvarima, pripremama za zimu i svemu što je pred nama, u smislu međunarodnih izazova", rekla je premijerka.

Kazala je da je protekli tjedan u Beogradu bilo održano više od 130 različitih događaja, a "da nismo imali niti jedan ozbiljan incident, napad, povredu."

Deklarirana pripadnica LGBT zajednice, Brnabić je prije nekoliko dana na jednom događaju bila javno izviždana jer je vlada tjednima signalizirala crveno svjetlo za održavanje Europridea, a u subotu navečer objasnila je zašto nije sudjelovala u današnjoj povorci.

"Bila sam sa sigurnosnim službama" jer sam "smatrala da je moje mjesto kao premijerke u tim trenutcima gdje je bilo potrebnije i važnije, u teškom danu". "Jer ja sam prvo premijerka Srbije", rekla je.

Napetosti i sukobljavanja mišljenje o Europrideu trajali su tjednima i pod pritiskom međunarodne zajednice odobrenje je dano u subotu, no i sama vlada daje oprečne ocjene o tijeku manifestacije.

Tako je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekao da zapravo nije bilo povorke Europridea, već da je policija "sigurno" ispratila sudionike do stadiona Tašmajdna na koncert.

Agencija Tanjug prenosi i da su se mnogi posjetitelji žalili da nisu mogli sudjelovati jer im je policija priječila prilaz središtu Beograda.

Mnogi građani koji su došli iz drugih gradova u Beograd požalili su se da nisu uspjeli probiti se kroz policijske kordone i barikade do mjesta okupljanja sudionika šetnje.

"Ovo nije Pride, ovo je šarada za odabrane", komentirao je građanin Novog Sada koji je bezuspješno pokušavao prići povorci, a usput je nailazio na "horde s kapuljačama i motkama".

18:58 Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić održat će konferenciju za novinare u zgradi Vlade Srbije u 19 sati.

18:56 Javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je kako je 27-godišnji muškarac iz Niša zadržan zbog sumnje da je napao policajca zaduženog za osiguranje manifestacija u Beogradu.

Policija je kod mladića pronašla malu sjekiru, nož i dimne bombe, piše N1 Srbija.

18:30 Zastava duginih boja stigla je na stadion Tašmajdan gdje se večeras održavaju koncerti u okviru EuroPridea, čime je povorka simbolično završena, piše Nova.rs.

17:57 U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije ranije u subotu došlo je do incidenata kada su protivnici Europridea napali policiju, bocama gađali automobile i novinarku jedne televizije.

 

17:52 Vladimir Bilčik, poslanik Europskog parlamenta u Srbiji, održao je govor na početku šetnje Europride 2022. Naglasio je da je poštovanje različitosti ne samo temelj europskih vrijednosti, već i duh same Europe.

"Vrlo sam sretan što Beograd danas može pokazati europski duh. Beograd i Srbija nam pokazuju gostoprimstvo, prihvaćanje i poštovanje. Važno je da suština današnjeg dana ostane ovdje dugo nakon što se posljednji događaj Europridea završi. Borba za europsku budućnost Srbije mora se nastaviti još odlučnije i nakon što ovaj tjedan završi", rekao je Bilčik, dodajući da je vrlo sretan što je danas u prijestonici Srbije.

17:30 Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, počela je uz glazbu i po kiši u Beogradu nešto iza 17.30 sati, nakon višetjedne neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

Jake policijske snage raspoređene su radi osiguranja povorke.

MUP Srbije odobrio povorku

16:38 Jedan od organizatora "Europridea 2022" u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali na novoj trasi s početkom kod Ustavnog suda, a ne kod Narodne skupštine što je bila trasa koja je zabranjena prije nekoliko dana.

Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, krenut će oko 17 sati, nakon neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

Organizatori povorke objavili su i da će se tisućama aktivista na trasi povorke, od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, priključiti brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Prema beogradskim medijima zeleno svjetlo za održavanje povorke uslijedilo je nakon pregovora sa srbijanskom premijerkom u kojima se osobno angažirala i europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli, koja je u Beogradu.

Premijerka Ana Brnabić zajamčila je sigurnost tijekom održavanja Europridea. Ona osobno neće nazočiti, ali će u povorci biti nejzina životna partnerica.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu naredilo je zadržavanje do 48 sati svih osoba koje su sudjelovale u napadu na novinare koji izvještavaju s manifestacija u Beogradu.

Prije nekoliko dana srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje povorke pozivajući se na sigurnost, s obzirom na to da je za isti dan zakazan skup protivnika tog okupljanja i da postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.

16:10 Radio Slobodna Europa javlja kako se u Takovskoj ulici nedaleko od srpske državne televizije okupilo nekoliko desetaka protivnika Povorke ponosa.

15:30 Mnoštvo policajaca formiralo je živi zid ispred Ustavnog suda gdje polako počinje okupljanje pripadnika LGBT zajednice i građana. Gradske službe prinose ograde kod suda. Prosvjedna šetnja trebala bi početi oko 17 sati, piše Nova.rs.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije su danas do 15 sati, zbog narušavanja javnog reda i mira u glavnom gradu, priveli 31 osobu.

 

 

Europride: Brnabić je rekla da se povorka može održati

14:30 Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je u subotu da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

Kako se navodi u priopćenju tisućama aktivista na trasi povorke, koja će krenuti od Narodne skupštine, priključit će se brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Portal Nova.rs objavio je u subotu posljiepodne da je nakon diplomatskih napora u pregovorima Europske unije i kabineta predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, postignut dogovor po kome će Europride povorka biti dozvoljena.

Kompromisno rješenje po kome će beogradski Europride biti omogućen nastalo je nakon napora europske povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli, koja se osobno angažirala prilikom pregovora s predsjednicom vlade, prenijela je Nova.rs.

Pročitajte i ovo Ilustracija NE EUROPRIDEU Srpska policija zabranila Paradu ponosa. Organizatori poručili da od šetnje ne odustaju

Pročitajte i ovo Prosvjed u Srbiji - 1 Predvodili ih pravoslavni svećenici Uz slike Putina i Draže Mihajlovića: U Beogradu prosvjedovali protiv otkazanog EuroPridea

Helena Dalli je trenutno u Beogradu, kao i brojni dužnosnici iz Europske unije, koji su zajedno došli da podrže ovogodišnji Europride i ostvarivanje prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u subotu da će svi biti sigurni tijekom održavanja Europridea te da tijekom proteklog tjedna nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizirani u srpskoj prijestonici.

U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije, gde je u subotu došlo do incidenta kada su protivnici Europridea bocama gađali automobile i snimatelja N1, sada je mirno.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea.

Blokirane ulice u centru grada

Beogradska policija u subotu ujutro blokirala je ulice u centru grada. Unatoč zabrani održavanja Povorke ponosa, organizatori su za 17 sati najavili šetnju gradom.

"Ugled Srbije na međunarodnoj razini mogao bi biti doveden u pitanje, međunarodna pažnja je usmjerena ka Srbiji", kazala je Kristina Garina, predsjednica Europske asocijacije organizatora Parade ponosa te dodala da se nada da će i premijerka Srbije nazočiti paradi, prenosi Nova.rs.

Prema nekim najavama okupit će se i protivnici održavanja Pridea, a isti dan u centru Beograda bit će promovirani mladi časnici.

Predviđena je i utrka Formule 1. Policija je na oprezu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene