Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da se "otkazuje ili odgađa" Parada ponosa koja je bila najavljena za rujan u Beogradu, rekavši da nije zbog toga sretan, ali da je to nužnost.


"To ne govorim jer sam jako sretan jer nema parade. Ugrožavamo pravo manjine, ali je država pritisnuta svim mogućim problemima, moramo se baviti i hranom i sušom, energetskim problemima. Jednostavno, u nekom trenutku ne možete sve postići", kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da će biti "u neko drugo i sretnije vrijeme".

Vezani članci Aleksandar Vučić VIDEO Vučićev show! Usred prijenosa uživo primio dramatičnu vijest: "Ovo je jako važno" Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Što je dogovoreno za Kosovo? Prvi put objavljen tekst EU-a o prijedlogu sporazuma sa Srbijom

LGBT manifestacija Europride nije moguća u trenucima "teške krize na Kosovu i Metohiji" koja, kako je ocijenio Vučić, neće prestati barem do 31. listopada.

Vučić je izjavio da u narednih nekoliko dana očekuje odgovor EU-a na prijedlog Beograda po kojem bi Srbima s Kosova bilo omogućeno da sa srbijanskim osobnim iskaznicama ulaze i izlaze s Kosova.

"Nama je važno da svaki Srbin iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Gračanice može ući na Kosovo i Metohiju i izaći s dokumentima Republike Srbije. Ako nam to zajamče iz EU-a, jedan problem smo riješili", kazao je Vučić u obraćanju građanima.

Napeto na Kosovu

Iako se nada da bi moglo doći do rješenja problema s dokumentima, Vučić ne vjeruje da će s Prištinom u pogledu problema s registarskim tablicama biti pomaka. Navodeći da oko registarskih tablica "očigledno nema nikakvog dogovora", Vučić je kazao da će pitanje Zajednice srpskih općina (ZSO) ubuduće biti preduvjet razgovora s Prištinom o bilo kojem pitanju.

Vučić traži da Kosovo počne ispunjavati obvezu iz Briselskog sporazuma iz 2013. o formiranju ZSO.

Washington i Bruxelles nastoje zajednički spriječiti nove napetosti između Beograda i Prištine uoči 1. rujna, do kad je kosovska vlada odgodila primjenu recipročne odluke o osobnim dokumentima i registarskim oznakama.

Ocijenio je da se kriza na Kosovu "produbljuje", ali i da je važno da Srbija reagira staloženo i da ne bude proglašena krivom za propast pregovora.

"Naši razgovori s kosovskim Albancima bili su vrlo neuspješni, s posrednicima iz EU-a i SAD-a izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ni oko čega ne slažemo u vezi priznanja", rekao je Vučić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju