Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predvodili ih pravoslavni svećenici

Uz slike Putina i Draže Mihajlovića: U Beogradu prosvjedovali protiv otkazanog EuroPridea

Prosvjed u Srbiji - 1
Prosvjed u Srbiji - 1 Afp
Aktualno Galerija Prosvjed u Srbiji - 1 Prosvjed u Srbiji - 1 Foto: Afp +0 Prosvjed u Srbiji - 2 Galerija 1/2 >>
Tisuće protivnika održavanja Europske povorke ponosa EuroPridea koja se u rujnu trebala održati u Beogradu prosvjedovali su u nedjelju, unatoč izjavi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da će taj događaj biti "otkazan ili odgođen".

U Beogradu se povorka ponosa EuroPride trebala održati 17. rujna, no Vučić je u subotu rekao da će povorka biti "otkazana ili odgođena".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

Nedjeljni prosvjed protiv EuroPridea, održan tijekom procesije povodom crkvenog blagdana, bio je predvođen svećenicima Srpske pravoslavne crkve, od kojih neki biskupi kažu da povorka prijeti tradicionalnim obiteljskim vrijednostima i da treba biti zabranjena.

"Spasite našu djecu i obitelj", pisalo je na jednom od transparenata koji su nosili prosvjednici u nedjelju.

Vjernicima su se pridružili prosvjednici koji su izvikivali slogane potpore desničarskim i nacionalističkim ciljevima.

Neki su mahali ruskim zastavama, u znak potpore Moskvi, tradicionalnom savezniku Srbije, dok vlada u Beogradu pokušava uspostaviti ravnotežu između pridruživanja Europskoj uniji i održavanja odnosa s Rusijom i Kinom.

Predsjednik je rekao u subotu da će EuroPride biti otkazan ili održan kasnije iz sigurnosnih razloga. Uz prijetnje od onih koje je nazvao desničarskim "huliganima", naveo je i probleme poput prijepora s Kosovom i energetske krize.

"Dogodit će se, ali u neka druga i sretnija vremena", rekao je o EuroPrideu.

UN-ova predstavnica u Srbiji kritizirala je beogradsku zabranu EuroPridea. "To je protiv srpskih međunarodnih obveza o ljudskim pravima", rekla je Francoise Jacob, UN-ova koordinatorica u Srbiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene