Bijela kuća u nedjelju je istaknula da je američki predsjednik Donald Trump u svom govoru o nasilju u Charlottesvilleu, kojeg se kritizira da nije dovoljno izričito spomenuo radikalizam, osudio sve oblike "nasilja, netrpeljivosti i mržnje", uključujući "bijele suprematiste, Ku Klux Klan, neonaciste i sve ekstremističke skupine".


"Predsjednik je u svojoj jučerašnjoj izjavi vrlo snažno istaknuo da osuđuje sve oblike nasilja, netrpeljivosti i mržnje", što uključuje i ekstremističke skupine, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Vezani članci Policajci mlate mladića Pokrenuta istraga protiv policajaca koji su pretukli mladića u centru Mostara: Nasilnici suspendirani do daljnjeg Policija oko Kongresa Okončana kriza u Washingtonu: Trump na Twitteru objavio sramotnu poruku - "Zauvijek pamtite ovaj dan!"

"Pozvao je na nacionalno jedinstvo i ujedinjenje svih Amerikanaca", dodao je.

Skup pokreta američke krajnje desnice u subotu koji je izmaknuo kontroli i prerastao u nasilje, pri čemu je poginula jedna osoba, a desetci su ozlijeđeni, izazvao je val kritika na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa da se nije jasno odredio prema tim događajima.

Trumpa kritiziraju i ljevica i desnica jer smatraju da je predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izrijekom osudio pokret bjelačke supremacije.

Trump je u subotu nakon prosvjeda pozvao Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja na mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu.

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je u subotu američki predsjednik na svom Twitter profilu. (Hina)