Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bijela kuća u ponedjeljak je oštro osudila uhićenja više od tisuću prosvjednika diljem Rusije tijekom dana mobilizacije protiv korupcije i zatražila njihovo hitno oslobađanje.


Tisuće Rusa izašle su na ulice u ponedjeljak u desetak gradova, među ostalima u Sankt Peterburgu i u Moskvi blizu Kremlja gdje su specijalne policijske snage pokušale silom odbiti masu.

Vezani članci Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti" Aleksej Navaljni - 4 Navaljnom odbijena žalba: Sud mu neznatno skratio boravak u zatvoru

"Rusi zaslužuju vladu koja podržava jednako postupanje pred zakonom i mogućnost uživanja prava bez straha od odmazde", rekao je Sean Spicer, glasnogovornik Donalda Trumpa na konferenciji za novinare.

"Sjedinjene Države će nadzirati situaciju i pozvat će rusku vladu da odmah oslobodi mirne prosvjednike", dodao je.

OVD-Info, neovisna organizacija za zaštitu ljudskih prava, rekla je za ruske medije da je 600 ljudi uhićeno u Moskvi, gdje je, po policiji, na prosvjedima sudjelovalo oko 5000 ljudi.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je u Sankt Peterburgu na prosvjedu sudjelovalo 3500 ljudi, a uhićeno ih je petstotinjak.

Policija u Moskvi uhitila je ranije Alekseja Navaljnog, koji je prosvjede sazvao bez dozvole vlasti. (Hina)