Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće proći

Asad želi sudjelovati u prijelaznoj sirijskoj Vladi, Bijela kuća kaže - ni govora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća je u srijedu isključila mogućnost osnivanja vlade nacionalnog jedinstva u Siriji u koju bi bio uključen Bašar al-Asad, što je i sirijska oproba također kategorički odbacila.

U reakciji na novi poziv Asada o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je ocijenio da ne dolazi u obzir da sirijski predsjednik sudjeluje u njoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SIRIJSKI PREDSJEDNIK ODGOVOR KOJI JE ZGROZIO SVIJET Asad o tome spava li noću Slika nije dostupna Primirje na pomolu Sirijski režim prihvatio rusko-američki sporazum o primirju

U razgovoru za rusku novinsku agenciju Ria Novosti, Bašar al-Asad je u srijedu izrazio želju da se u prijelaznoj vladi okupe njegovi pobornici, ali i oporba i odbacio ideju prijelaznog tijela s punim ovlastima za što se zalaže oporba.

Mirovni pregovori o Siriji bi se trebali nastaviti u Ženevi oko 10. travnja pod okriljem UN-a.

Ocijenivši logičnim da neovisne snage i oproba sudjeluju u budućoj vladi, sirijski predsjednik je u srijedu rekao da vjeruje da će pregovori u Ženevi omogućiti rješenje pitanja podjele ministarskih funkcija.

Izvršno tijelo koje bi vodilo tu zemlju u ratu do sljedećih izbora, koje Ujedinjeni narodi predviđa za 18 mjeseci, glavni je kamen spoticanja između dviju strana.

U rezoluciji 2254 Vijeće sigurnosti UN-a spominje osnivanje uprave zadužene za političku tranziciju, ali ostaje neodređen u pogledu njezine forme.

Režim drži da se radi o jednostavnoj rekonstrukciji vlade u koju bi bila uključena oporba, ali bi prema sadašnjem ustavu ostala pod ovlastima predsjednika, tj. Asada.

Oporba drži da se radi o prijelaznom tijelu sa svim ovlastima, uključujući predsjedničke, u kojeme Asad ne bi imao nikakvu ulogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene