Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu jugoslaviju privremeno pustio na slobodu, pod nadzorom je bosanskohercegovačke policije i čeka eventualni nalog da se prije vremena vrati u pritvor ICTY-a, prenose mediji u BiH.


Umirovljeni general kojemu se u Den Haagu sudi zbog ratnih zločina što su ih nad Hrvatima i Srbima počinili dragovoljci iz islamskih zemalja koji su se borili u sastavu Armije BiH, suočen je sa zahtjevom Tužiteljstva ICTY-a da mu se ukine privremena sloboda zbog kršenja pravila pod kojima mu je ona dopuštena.

Vezani članci Slika nije dostupna Silajdžić odobrava Gadafijev poziv na džihad? Slika nije dostupna Vatikan pozdravio Irinejev prijedlog za susret s Papom

Delić se u četvrtak u Sarajevu sastao s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem o čemu je javnost informirana posebnim priopćenjem iz Silajdžićeva ureda, u kojemu je navedeno kako su, među ostalim, razgovarali i suđenju koje je u tijeku.

Pravila Haškog suda strogo zabranjuju optuženicima na privremenoj slobodi da o svom slučaju raspravljaju s bilo kim osim s odvjetnikom koji ih zastupa na sudu.

'U priopćenju jasno stoji da su razgovarali o predmetu. U podnesku Tužiteljstva navodi se kako je jasno da je došlo do kršenja odluke Suda o puštanju na privremenu slobodu, te da je Silajdžić osoba koja je od 1. studenog 1993. do siječnja 1996. bila premijer BiH, a kao takav bio je član proširenog Predsjedništva BiH kao i Delić tijekom rata', kazala je lokalnim medijima glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-a Olga Kavran.

Raspravno vijeće tek treba odlučiti o zahtjevu Tužiteljstva što se može očekivati početkom narednog tjedna, a Delićeva odvjetnica Vasvija Vidović izjavila je kako je 'zatečena' razvojem događaja.

Suočena s najavama ukidanja privremene slobode Deliću, Vlada Federacije BiH, uz čija je jamstva i pušten iz pritvora, razmatra poduzimanje daljnjih mjera.

Federalni premijer Nedžad Branković potvrdio je kako od Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa očekuje očitovanje o cijelom slučaju kako bi Vlada Federacije odlučila što dalje.

Branković je pojasnio kako vlada treba procjenu ovih ministarstva o tome što zapravo znači Delićev susret sa Silajdžićem.

Iz Silajdžićeva ureda medijima je dostavljeno priopćenje u kojemu se, protivno onom od petka, sada tvrdi kako s Delićem nije razgovarao o tijeku suđenja.

'Već na početku susreta ja sam se interesirao za tijek postupka ali je general Delić izvjestio da o tim pitanjima ne može razgovarati dok traje postupak. Zbog toga nismo razgovarali ni o optužnici niti o obrani', stoji u priopćenju, te se ističe kako se cijeli susret na kraju sveo na raspravu o Delićevu zdravlju s obzirom da trenutačno ima ozbiljne zdravstvene poteškoće i da mu je potrebno liječnje.

'Veoma mi je žao što je zbog ovog susreta general Delić izložen dodatnim neprijatnostima', stoji u Silajdžićevu priopćenju.

Krivnju za navodno pogrešno interpretiranje susreta s Delićem Silajdžić je prebacio na neimenovanog člana svog ureda koji je "sastavio rutinsko priopćenje', a pri tom nije ni nazočio susretu.

Iz oporbene Socijaldemokratske partije BiH reagirali su oštrom izjavom u kojoj se Silajdžića optužuje za neku vrstu zavjere
protiv Delića.

Ističući kako je nevjerojatno da Silajdžić i njegovi savjetnici nisu znali što čine kada su susret s Delićem organizirali na ovakav način, SDP tvrdi kako se aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH sada osvećuje umirovljenom generalu zbog neraščišćenih računa iz ratnog razdoblja.

'SDP to dovodi u vezu s tim da, barem prema objavljenim stenogramima sa sjednica Predsjedništva BiH, general Delić svojedobno nije podržao Silajdžića u njegovoj namjeri za konačnu podjelu zemlje', sugeriraju iz oporbe.