Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučili i zlostavljali 200 zarobljenika

BiH: Uhićeno osam bivših pripadnika HVO-a zbog sumnji na ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) uhićeno je u četvrtak na području Hercegovine zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad bošnjačkim civilima i vojnicima tijekom 1993. i 1994. godine u zatvoru koji se nalazio na području Ljubuškog, priopćeno je iz Državnog odvjetništva BiH.

Pripadnici državne policije SIPA-e su, po nalogu Državnog odvjetništva, na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog uhitili bivše zapovjednike i pripadnike HVO-a, Vojne policije i stražare Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Nedjeljka Matića, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša.

Pročitajte i ovo Policija u Bugojnom, BiH Zločin u Bugojnu U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva" Policija u Bugojnom, BiH Ubijen 21 Hrvat Istraga u BiH o samoubojstvu svjedoka u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima

Oni su osumnjičeni za ratne zločine nad 200 zarobljenih bošnjačkih civila i pripadnika pripadnika Armije BiH od travnja 1993. do ožujka 1994. godine, koji su bili uhićeni na širem području Hercegovine.

Zatočenici su držani u neljudskim uvjetima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine, navodi se iz Državnog odvjetništva BiH.

Dodaje se da su tijekom zlostavljanja mnogim zatočenicima bile nanesene teške tjelesne ozljede i nije im pružana liječnička pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove. Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, ali su torture ostavile trajne posljedice na zatočenicima.

Istragu u ovome predmetu ratnih zločina započeo je Haaški tribunal i predmet je ustupio na procesuiranje pravosuđu BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene