Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski general Ignacio Martin Villalain preuzeo je dužnost zapovjednika vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) a na svečanosti u bazi EUFOR-a na Butmiru kod Sarajeva zapovijedanje nad oko dvije tisuće i 500 vojnika generalu Villalainu predao je njemački kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer koji je na toj dužnosti bio proteklih godinu dana.


General Villalain četvrti je zapovjednik EUFOR-a otkako je 2004. Europska unija od NATO-a preuzela odgovornost za očuvanje stabilnosti BiH i nadziranje provedbe Daytonskog sporazuma. U svojem nastupnom govoru istaknuo je čvrstu opredjeljenost EUFOR-a za očuvanje mira u BiH.

Vezani članci Milorad Dodik Dodik brani Milanovića: ''Postavlja se pitanje o kojem zajedničkom životu oni govore..." Ivana Petrović, Marija Miholjek i Saša Kopljar Analiza Ivane Petrović o posjetu predsjednika Zorana Milanovića BiH: "Njegove poruke su korisne, ali hrvatska politika je propustila tumačiti kompleksnost zemlje"

"Zadržat ćemo kapacitete koji nam omogućavaju da brzo rasporedimo svoje snage gdje god je to potrebno i da odgovorimo brzo na bilo koju prijetnju miru", kazao je general Villalain.

Međunarodne vojne snage koje je predvodio NATO prvotno su poslane u BiH u zimu 1995. godine i tada ih je činilo gotovo 60 tisuća ljudi.

Zbog procjene da je stanje u BiH stabilno međunarodna je vojna nazočnost u toj zemlji značajno smanjena a EUFOR je napustio sve baze koje je ranije koristio i koncentrirao svoje vojnike kod Sarajeva.

Iako razmjerno malobrojni, vojnici EUFOR-a u mogućim kriznim situacijama mogu računati na brzu i učinkovitu potporu pričuvnih snaga koje su u pripravnosti u nekoliko zemalja članica EU-a.