Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beogradski mediji

Susret Vučić-Erdogan-Izetbegović: ''Razgovori neće biti laki''

Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva/AFP)
Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastat će se tijekom dana u Turskoj s turskim predsjednikom Recepom Taipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a ovaj susret beogradski tisak u ponedjeljak najavljuje kao mogućnu prekretnicu u dosadašnjoj komunikaciji Beograda i Sarajeva.

Pod naslovom "Erdogan mijenja Bakirov plan", današnje Večernje novosti, bliske predsjedniku Vučiću, pišu da će središnja tema sastanka "biti odnosi Srba i Bošnjaka, poglavito u Bosni i Hercegovini, a razmatrat će se i bilateralni odnosi Srbije i Turske".

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom"

Vučić je uoči dolaska u Istanbul ocijenio je da ovi razgovori "neće biti laki", ali je poručio kako će iskoristiti priliku "da iznese jasna stajališta Srbije" i da ukaže na "neprikladna stajališta nekih drugih sugovornika", piše list.

Bivši šef diplomacije nekadašnje SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocjenjuje da je "Turska sad nepristranija i manje pod utjecajem Zapada, s ambicijom da se vrati na Balkan, ali ne u osmanlijskom smislu":

"Izetbegović, koji je sva jaja polagao u tursku košaru i očekivao bezrezervnu podršku, ovaj put je neće imati u takvom obujmu", tvrdi Jovanović, ocjenjujući kako će Erdogan od Izetbegovića "sigurno zahtijevati da bude umjereniji i okrenut suradnji sa Srbijom".

"Turska želi da se i ekonomski proširi i tu joj je opet najveći partner naša zemlja. Želi i da Srbiju i Bosnu spoji i auto-cestom", objašnjava svoje gledište bivši diplomat.

Radio-televizija Srbije (RTS) ocjenjuje kako se susret u Istanbulu "može tumačiti i kao pokušaj turskog predsjednika Erdogana da na neki način približi stajališta Beograda i Sarajeva i da spusti tenziju u regiji imajući u vidu da Bošnjaci u Turskoj vide zaštitnika, a da predsjednici Vučić i Erdogan imaju izuzetno dobar osobni odnos.

"I sam predsjednik Erdogan kaže da odnosi dva lidera nisu bili tako dobri još od vremena Kemala Ataturka i kralja Aleksandra", navodi RTS.

Susret Erdogan-Vučić bit će treći za posljednjih godinu dana, a trojni sastanak Erdogan-Vučić-Izetbegović Ankara je najavila još tijekom nedavnog posjeta turskog predsjednika Bosni i Hercegovini.

Najavljujući sastanak Erdogana s Vučićem i Izetbegovićem u Turskoj glasnogovornik turskog predsjedništva Ibrahim Kalin objasnio ga je potrebom da ta zemlja pojača ulaganja u regiji zapadnog Balkana i poboljša bilateralne odnose, uključujući i Srbiju.

On je tad podsjetio da je između Turske i Srbije potpisano više od 20 sporazuma, a današnji trojni susret u Ankari bit će prilika za razgovor i o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd.

Vučić, koji je sinoć počeo posjet Turskoj, već se sastao u Istanbulu s vlasnikom "Tay grupe" Mesudom Toprakom, koji na području Kraljeva planira uložiti oko 35 milijuna eura i omogućiti oko 2.500 novih radnih mjesta, izvijestila je agencija Tanjug iz Istanbula.

Predsjedavatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić o susretu je kazao kako očekuje da će "u fokusu biti razgovori o regionalnoj suradnji, ali i o određenim projektima, odnosno mogućim novim investicijama". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene