Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupština UN-a

Obama: Vojne akcije SAD-a 'rijetko' su postigle željene ciljeve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u svom govoru u UN-ovoj Općoj skupštini zaključio je da su jednostrane vojne akcije SAD-a 'rijetko' postigle željene ciljeve.

Barack Obama s govornice Opće skupštine UN rekao je da su interesi SAD-a mir i prosperitet, a da se oni u drugim zemljama rijetko postižu vojnim akcijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Oružje pod nadzor Sirija prihvatila ruski prijedlog za obustavu američkog napada

>> Iran: Još nije došao trenutak za susret Rohanija i Obame

'Duboko vjerujemo da je u našem interesu vidjeti miran i prosperitetan Bliski istok i sjever Afrike te ćemo nastaviti promovirati diplomaciju, ljudska prava i otvorena tržišta, jer vjerujemo da se pomoću toga postižu mir i prosperitet. Ali, također vjerujem da rijetko kad te ciljeve možemo postići jednostranim američkim akcijama, posebno vojnim akcijama. Irak nam je pokazao da demokracija ne može biti nametnuta silom. Ovi ciljevi se najbolje postižu kada surađujemo s međunarodnom zajednicom te sa zemljama i ljudima u regiji', rekao je Obama, piše New York Times.

'Snažna rezolucija za Siriju'

Američki predsjednik također je od Vijeća sigurnosti zatražio 'snažnu' rezoluciju za Siriju u kojoj će biti navedene i moguće teške posljedice po režim predsjednika Bashara al-Asada, objavile su agencije.

Američki predsjednik želi 'čvrstu' rezoluciju koja će omogućiti 'provjere toga ispunjava li Asadov režim obveze i posljedice ako to ne učini', odnosno ukloni arsenal kemijskog oružja kojim je režim, kako vjeruje Obama, ubio gotovo 1.500 ljudi u napadu 21. kolovoza na predgrađe Damaska.

>> Sirija objavila podatke o svom kemijskom oružju!

'Sugestije da je taj napad počinio bilo tko drugi osim režima uvreda su ljudskom razumu i zakonitosti ove institucije', prenio je AFP Obamine riječi.

Amerikanci se boje ruskog veta na rezoluciju koja bi sadržavala otvorenu prijetnju silom prema Siriji, ali možda se, kako navode neimenovani diplomatski izvori, nazire mogući kompromis oko teksta rezolucije.

Zato je američki predsjednik, kako navodi Reuters, poslao eksplicitnu poruku dvama najvećim Asadovim saveznicima, Rusiji i Iranu - da je zamisao da se Sirija može vratiti u stanje u kojem je bila prije izbijanja rata - 'fantaziranje'.

'Vrijeme je da Rusija i Iran shvate da će ustrajanje na Asadovom ostanku na vlasti dovesti upravo do ishoda kojeg se boje - sve većeg prostora nasilja u kojem djeluju ekstremisti'. rekao je Obama.

Obama je objavio da će SAD osigurati dodatnih 339 milijuna dolara humanitarne pomoći za ublažavanje sirijske humanitarne krize, od kojih je 161 milijun namijenjen ljudima u Siriji, a ostatak susjednim zemljama. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene