Bakir Izetbegović (Foto: AFP)
Bakir Izetbegović (Foto: AFP) Foto: Afp

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako su političari u Hrvatskoj i Srbiji propustili priliku koja im je ponuđena presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da jasno osude ratne zločine, distanciraju se od njihovih počinitelja i iskažu nedvojbeno poštovanje prema žrtvama.


On je na novogodišnjoj stranačkoj konferenciji za novinstvo kazao kako je 2017. u BiH obilježilo "stalno i neizbježno vraćanje u prošlost" posebice potaknuto presudama što ih je izrekao Haški tribunal.

Vezani članci Bakir Izetbegović (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Izetbegović objasnio zašto se neće sastati s Milanovićem: "Ništa dok se ne ispoštuje hijerarhija u BiH" Ivana Petrović Održan sastanak Plenkovića s Čovićem i Izetbegovićem: "Ovo su neformalni susreti koji vode k nečemu"

Te su presude, a posebice one bivšim političkim i vojnim liderima Herceg-Bosne te ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, drži Iztebegović, stavile "završni međunarodni pečat" na istinu o ratnim zločinima i udruženim zločinačkim pothvatima u kojima su, kako je istaknuo, sudjelovala nekadašnja "vodstva susjednih država".

"Presude se odnose na pojedince i bile su način da se hipoteka odgovornosti skine s naroda, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu. Skoro svi su se okrenuli veličanju zločinaca, nijekanju presuda i (Haškog) suda", kazao je Izetbegović.

Posebice problematičnim za njega je odnos prema Slobodanu Praljku jer mu je iskazivano nepotrebno poštovanje uz pokušaje da se od njega stvori žrtva i mučenik. General Praljak 29. studenoga počinio je samoubojstvo u sudnici nakon što mu je sud potvrdio 20 godina zatvora za zločine u BiH.

"Praljak je zločinac, preciznije predvodnik zločinaca. Pod njegovim, zapovjedništvom HVO je počinio užasne zločine nad potpuno nedužnim ljudima", kazao je Izetbegović.

Konstatirao je kako se proces pomirenja ne može graditi na nijekanju zločina i slavljenju njihovih počinitelja te je najavio kako će SDA inzistirati na zakonskim rješenjima kojima bi se sankcioniralo veličanje ratnih zločina.

Izetbegović je odbacio kritike koje su stizale na njegov račun nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) ranije ove godine odbacio njegov zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za agresiju i genocid kazavši kako bi to ponovo učinio.

Različita gledanja na prošlost, po njegovoj ocjeni, utjecala su i na funkcioniranje vlasti u BiH, a Izetbegovićevo je tumačenje kako je sve to učinjeno s ciljem da se uzdrma SDA i sruši vladajuća koalicija.

Unatoč krajnje napetoj komunikaciji koju javno demonstrira u odnosima s druga dva člana Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, Izetbegović tvrdi kako se njihovi odnosi "nisu bitno pokvarili". Komentirajući ocjene kako je trenutačno političko stanje u BiH vjerojatno najgore još od završetka rata 1995. godine, ocijenio je kako to možda i nije loše jer se u takvom ozračju svi mogu do kraja suočiti sa svojim strahovima. (Hina)